Wilco Kelderman was blij dat hij zijn eigen tempo kon rijden op de slotklim van de tweede etappe van de Ronde van Baskenland.

De 25-jarige renner van Lotto-Jumbo kwam dinsdag als tweede over de streep op de Ermita de Garrastatxu, nadat hij samen met dagwinnaar Mikel Landa in de slotkilometers wegsprong uit het peloton.

"Het was een heel lastige etappe", blikt Kelderman terug op de 174 kilometer lange rit van Markina-Xemein naar Amurrio-Baranbio. "Het regende en we reden op een plateau, waardoor het extra koud was."

"In het begin van de rit viel Victor Campenaerts en daar ging ik overheen. Dat was vervelend, maar daar heb ik me redelijk snel overheen gezet."

Op de beklimming van de lastige Ermita de Garrastatxu, met stijgingspercentages tot twintig procent, nam de Nederlander al snel het initiatief nadat het peloton een einde maakte aan de lange vlucht van Stefan Denifl en Angel Madrazo.

"De slotklim was steil, dus dan rijd je het liefst je eigen tempo. Dat heb ik gedaan. Toen Landa overnam, moest ik al meteen aanpoten. Hij was helaas net iets sterker dan ik, maar we hebben als collectief heel sterk gereden", aldus een tevreden Kelderman, die nu de tweede positie bezet in het algemeen klassement.

Klassement

Ook ploegleider Addy Engels was content met de tactiek van Lotto-Jumbo in de laatste kilometers. "Het was ons doel om een 'lead-out' te doen richting de laatste bocht voor de beklimming. Daar ging het naar beneden en was de snelheid dus hoog."

"Dat hebben de mannen perfect uitgevoerd. Iedereen wil daar op dat moment vooraan zitten, dus dan is het heel knap dat het ook lukt", analyseert Engels, die denkt dat Kelderman nu mee kan doen voor het klassement in Baskenland.

"We weten nu dat we met twee mannen bij de besten horen en daar moeten we onze tactiek op afstemmen", doelt de ploegleider op Robert Gesink, die negende staat in het klassement.

"Als je dit vandaag kan, betekent dat ook dat je kunt meedoen om het klassement en het zou heel raar zijn om nu nog te zeggen dat Wilco daar niet naar kijkt. Hij moet wel op deze manier blijven koersen, want die aanvallende stijl werkt voor hem op dit moment het best."