Wilco Kelderman heeft dinsdag net naast de etappezege gegrepen in de tweede etappe van de Ronde van Baskenland. De Nederlander moest de winst aan Mikel Landa laten op de Ermita de Garrastatxu.

De Spanjaard van Team Sky reed samen met Kelderman weg op anderhalve kilometer van de streep en toonde zich op de slotklim vervolgens net iets sterker dan de Nederlander van Lotto-Jumbo, die daardoor genoegen moest nemen met de tweede plek.

Kelderman finishte op één seconde van de Spanjaard, die de leiding in het algemeen klassement overnam van de eerste dagwinnaar Luis Leon Sanchez. Robert Gesink eindigde op vijftien seconden als negende.

Achter Landa en Kelderman kwam de Colombiaan Sergio Luis Henao als derde over de streep. Alberto Contador werd vijfde met elf seconden achterstand op Landa. Nairo Quintana kwam samen met Gesink over de finish en werd achtste.

In het algemeen klassement bezet de 25-jarige Kelderman nu de tweede plek, met een seconde achterstand op Landa. Contador volgt op elf seconden op de vijfde plek en heeft een gaatje van vier seconden op Quintana en Gesink, die achtste en negende staan.

De tweede etappe bracht de renners over 174 kilometer van Markina-Xemein naar Amurrio-Baranbio. De rit kende vier serieuze beklimmingen en eindigde met een steile slotklim met stijgingspercentages tot twintig procent.

Vlucht

Na de eerste dertig kilometer vormden vier renners een groepje vluchters. Al snel bleek dat daar alleen de Oostenrijker Stefan Denifl en de Spanjaard Angel Madrazo van overbleven. Laatstgenoemde pakte het maximaal aantal bergpunten.

Het duo koesterde op het hoogtepunt een voorsprong van ruim vijf minuten op het peloton, dat afwisselend werd geleid door Astana, Katusha en Orica-GreenEdge.

Op tien kilometer van de finish werd het tweetal vluchters echter opgeslokt door het peloton, waarna Kelderman direct het initiatief nam en samen met Landa wegreed op anderhalve kilometer van de streep. De Spanjaard legde vervolgens beslag op de ritwinst.

De Ronde van Baskenland duurt nog tot en met zaterdag. Woensdag koerst het peloton over 193 kilometer van Vitoria-Gasteiz naar Lesaka.