Luis Leon Sanchez heeft maandag de eerste etappe in de Ronde van Baskenland op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Astana bleef zijn landgenoot Daniel Navarro van Cofidis in de finale voor.

Sanchez was in de slotfase van de rit over 144 kilometer van Etxebarria naar Markina-Xemein samen met Navarro uit een voorste groep ontsnapt.

Simon Gerrans van Orica-GreenEdge kwam als derde over de eindstreep. De eerste rit kende acht beklimmingen, waarvan een van de eerste en drie van de tweede categorie.

Er startten veel toprenners in het Baskenland. Joaquim Rodriguez verdedigt zijn titel en ook onder meer Alberto Contador, Nairo Quintana en Robert Gesink doen mee aan de zware koers.

Al vroeg in de etappe ontstond er maandag een kopgroep van vier renners. Gianluca Brambilla (Etixx-Quick Step), Marcel Wyss (IAM), Jonathan Lastra (Caja Rural) en Nicolas Edet (Cofidis) gingen in de aanval en pakten een voorsprong van ruim drie minuten. Veel ruimte kreeg het kwartet echter niet van het peloton.

Brambilla was de eerste die op één van de beklimmingen moest afhaken en later kon ook Wyss het tempo niet meer bijbenen. Lastra en Edet bleven vooruit, maar de samenwerking tussen beiden was niet optimaal. Met nog zo'n dertig kilometer te gaan werd het tweetal ingerekend.

Gesink

Op de zwaarste beklimming van de dag reed de Italiaan Dario Cataldo alleen vooruit. Hij werd bijgehaald door een groep met onder meer Lotto-Jumbo-renner Gesink. Uit die groep demarreerde Navarro en hij kreeg Sanchez met zich mee.

Uiteindelijk wisten de Spanjaarden de achtervolgers, waar onder meer Contador zich liet gelden, nipt voor te blijven en was het voormalig Rabobank-renner Sanchez die als eerste over de streep kwam.

De Ronde van Baskenland duurt nog tot en met zaterdag. Dinsdag rijdt het peloton een etappe van 174 kilometer die leidt van Markina-Xemein naar Amurrio.