Lotto-Jumbo-kopman Sep Vanmarcke speelde zondag een hoofdrol in de Ronde van Vlaanderen, maar Peter Sagan was uiteindelijk duidelijk sterker. Toch overheerste na afloop de tevredenheid over de derde plek van de Belg bij de Nederlandse formatie.

"Ik lieg als ik zeg dat ik baal", aldus ploegleider Nico Verhoeven van Lotto-Jumbo. "We zijn als ploeg blij dat we op het podium stonden met onze kopman, zeker gezien het wedstrijdverloop."

"Als je hier derde wordt na een sprintje terwijl je nooit in beeld bent geweest, dan denk je misschien dat er meer in had gezeten, maar nu heeft iedereen gevochten en is dit een eerlijke uitslag. Ik kan niets bedenken waar we het hebben laten liggen."

Vanmarcke was door zijn tweede plaats in Gent-Wevelgem een week voor de Ronde een van de topfavorieten voor 'Vlaanderens mooiste' en de 27-jarige Vlaming was inderdaad een van de sterkste renners in koers. Hij moest Sagan echter later gaan op de Paterberg, het laatste klimmetje van de dag.

"Sep was de enige die Sagan tot de laatste helling kon volgen en Sagan was by far de beste renner, dat laat hij al een paar weken zien", stelt Verhoeven. "Het was een ware demonstratie van Sagan en Sep was de laatste die zijn achterwiel heeft gezien heeft."

"Sep had het geluk dat Fabian Cancellara vervolgens alleen achter hem aankwam en hem net op de top van de Paterberg inhaalde, want Sep was toen eigenlijk gewoon klaar. Hij heeft met alles wat hij nog kon meegeholpen in de achtervolging op Sagan, maar iedereen heeft vrede met deze uitslag."

Valpartijen

Het had niet veel gescheeld of Vanmarcke had überhaupt geen finale kunnen rijden, want hij lag in het eerste deel van de Ronde twee keer kort achter elkaar op het asfalt.

"We hadden een slecht moment met een valpartij in de afdaling van de Kortekeer (de tweede van achttien heuvels op 141 kilometer van de finish, red.)", zegt Verhoeven. "Wij zaten met de hele ploeg op de tweede rij en zijn er met vier man overheen gevallen."

"Als je kopman daar ook bij zit, dan denk je wel even: dit is niet best. Bovendien viel Sep vijf kilometer later voor de tweede keer, maar gelukkig hield hij er geen schade aan over."

Reservefiets

De twee schuivers zorgden er wel voor dat Vanmarcke met hulp van zijn ploeggenoten nog ver voor de finale energie moest verspillen aan een achtervolging op het peloton.

"Mijn fiets was kapot na de tweede valpartij en het duurde een tijdje voordat ik weer terug in de koers kwam", aldus Vanmarcke. "Ik had voor de wedstrijd bovendien bewust mijn zadel wat lager gezet, maar kreeg niet meteen de kans om dat ook bij mijn reservefiets te doen. Na 170 kilometer voelde ik dan ook al dat ik wat geleden had."

"Maar mijn ploeggenoten hebben er alles aan gedaan om me terug in de wedstrijd te brengen en Maarten Wynants deed aan het begin van de finale nog veel werk. Op de klimmetjes had ik vervolgens nog goede benen."

Op de Paterberg was het beste er echter wel af bij de Belg. "Ik had ervoor op de Kwaremont al enorm afgezien. Tot halverwege de Paterberg dacht ik nog: dit kan ik aan tot boven. Maar plots schoot de kramp er volledig in."

"Ik was nog blij dat ik voor Cancellara bovenkwam en met hem verder kon. Ik geloof niet dat ik fouten heb gemaakt, ik kwam steeds in de juiste positie."