Peter Sagan heeft zondag op imponerende wijze de honderdste editie van de Ronde van Vlaanderen op zijn naam geschreven.

De 26-jarige Slowaak schudde alle favorieten van zich af in de 255 kilometer lange voorjaarsklassieker en soleerde naar de overwinning in Oudenaarde.

Fabian Cancellara versloeg Sep Vanmarcke (de kopman van Lotto-Jumbo) in de strijd om de tweede plaats. De Zwitser gaf liefst 24 seconden toe op de wereldkampioen.

De laatste renner die in de regenboogtrui de Ronde van Vlaanderen won, was Tom Boonen in 2006. Ook Louison Bobet (1955), Rik Van Looy (1962) en Eddy Merckx (1975) slaagden hierin.

Dylan van Baarle was met een zesde plaats de beste Nederlander. De renner van Cannondale reed de hele dag attent. Alexander Kristoff, de winnaar van 2015, legde beslag op de vierde plaats. Niki Terpstra werd tiende.

Het is de eerste keer dat Sagan triomfeert in de Ronde van Vlaanderen. Met zijn overwinning in Gent-Wevelgem van vorige week stelde de Tinkoff-renner al zijn kandidatuur voor de zege in 'Vlaanderens Mooiste'.

Lentezonnetje

De jubileumeditie van de Ronde van Vlaanderen (dit jaar gekruid met achttien hellingen) werd verreden onder een fraai lentezonnetje. Opvallend was dat de traditionele 'vroege kopgroep' pas na ruim anderhalf uur werd gevormd; lange tijd lag het tempo simpelweg te hoog om weg te komen.

Lukas Pöstlberger brak de ban met zijn demarrage. De Oostenrijker kreeg de Nederlander Wesley Kreder, de Belg Gijs Van Hoecke, de Spanjaard Imanol Erviti, de Italiaan Federico Zurlo en de Canadees Hugo Houle met zich mee.

Het peloton gaf de zegen aan de vlucht, maar zorgde er wel voor dat het verschil niet groter werd dan vijf minuten.

Er trad een zekere status quo in, welke af en toe werd verstoord door een valpartij. Arnaud Démare, Tiesj Benoot, Bram Tankink en de Belgische favoriet Greg Van Avermaet moesten opgeven. Laatstgenoemde brak zijn sleutelbeen.

Met minder dan negentig kilometer te gaan moest Kreder lossen uit de kopgroep, die even later onder anderen versterking kreeg van de uit de hoofdmacht ontsnapte André Greipel.

De sterk koersende Van Baarle meldde zich ook vooraan, op een moment dat de favorieten nog vooral naar elkaar aan het kijken waren en weinig initiatief namen. Dat veranderde op ongeveer 35 kilometer van de meet, toen het kaf door de opeenvolging van hellingen als vanzelf van het koren werd gescheiden.

Aanval Sagan

Michal Kwiatkowski zette aan op een 'tussenstuk' en zowel Sagan als Vanmarcke reageerde attent. Het drietal won snel terrein op het uitgedunde peloton en meldde zich met nog ruim twintig kilometer voor de wielen bij de kopgroep.

Op de laatste van drie passages over de Oude Kwaremont lieten Sagan en Vanmarcke hun metgezellen achter zich. Uit de achtergrond probeerde Cancellara de kloof te dichten. De Zwitser pikte op de laatste helling - de Paterberg - Vanmarcke op, maar daarmee was hij nog niet vooraan. Even daarvoor had de Belg immers moeten lossen bij Sagan.

De Slowaak maakte er in de slotfase een tijdrit van. De tandem Cancellara/Vanmarcke leek nog dicht bij te komen, maar moest in de laatste kilometers de witte vlag hijsen.