Lizzie Armitstead heeft zondag de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. De wereldkampioene was na een koers van 141 kilometer in een zeer spannende sprint te sterk voor medevluchter Emma Johansson

Armitstead en Johansson vertrokken op de Oude Kwaremont en behielden op weg naar start- en finishplaats Oudenaarde hun kleine marge op negen achtervolgers.

De Britse en de Zweedse kwamen zij aan zij op de streep af en Armitstead won uiteindelijk met een half wiel verschil. Op een paar tellen eindigde Chantal Blaak op de derde plaats als de beste Nederlandse.

Oud-winnaressen Ellen van Dijk (2014) en Annemiek van Vleuten (2011) werden zesde en zevende.

Armitstead zegevierde eerder dit jaar al in de Trofeo Alfredo Binda, de Strade Bianche en de Omloop Het Nieuwsblad.

De renster van de Nederlandse ploeg Boels-Dolmans neemt dankzij haar zege de leiding in het klassement van de UCI World Tour over van haar ploeggenote Blaak. De Ronde van Vlaanderen was de vijfde koers uit de World Tour van dit seizoen.

Hellingen

De vrouwen reden voor een groot deel over het parcours waar de mannen zondag ook over koersen. In totaal moesten er tien hellingen worden bedwongen, met in de finale de Oude Kwaremont en de Paterberg.

De 27-jarige Armitstead volgt Elisa Longho Borghini op als winnares van de Ronde van Vlaanderen. De Italiaanse eindigde zondag als vijfde.