Pieter Weening (34) is bezig aan zijn dertiende seizoen op het hoogste niveau, maar de Friese renner rijdt zondag voor de eerste keer de Ronde van Vlaanderen.

"Tja, iedereen heeft het er al de hele week over dat dit mijn eerste keer is", aldus Weening voor de start op de Markt in Brugge. "Ik kon kiezen tussen de Volta Limburg Classic op zaterdag of deze koers, dus ben ik hier maar naartoe gekomen", grapte hij.

De klimmer richtte zich in het voorjaar altijd volledig op de heuvelklassiekers, maar in zijn eerste jaar bij Roompot Oranje Peloton werd hij ook geselecteerd voor de Ronde.

Weening ziet de 'Vlaamse Hoogmis' met name als een goede voorbereiding op de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. "Ik hoop hier vooral kilometers te maken. Ik heb geen stress, als ik eraf word gereden, dan word ik eraf gereden."

De oud-renner van Rabobank en Orica-GreenEdge is echter niet van plan om anoniem rond te rijden in Vlaanderen. "We moeten met het team proberen om de koers te kleuren door in de ontsnapping mee te zitten."

"Het parcours zou me in principe ook best moeten liggen, ik ben hier alleen al jaren niet meer geweest. Mijn parcourskennis is dus wat minder dan de andere jongens die hier aan de start staan."

Video: Start van Ronde van Vlaanderen

Reus

Het procontinentale Roompot Oranje Peloton, dat een wildcard kreeg van de organisatie, stelt met Weening, Jesper Asselman, Sjoerd van Ginneken, Ivar Slik, Berden de Vries, Michel Kreder, Wesley Kreder en Kai Reus acht van de 22 Nederlanders in de Ronde op.

De 31-jarige Reus, die begin maart overstapte naar Roompot nadat hij eind februari tijdens Omloop Het Nieuwsblad opviel door mee te gaan in een vroege kopgroep, rijdt zondag zijn eerste 'monument'.

"We hebben alle acht een vrije rol", zegt Reus over de tactiek van de Nederlandse formatie. "We hopen dat we het Vlaamse publiek kunnen vermaken."

De honderdste editie van de Ronde van Vlaanderen startte om 10.15 uur. De finish wordt verwacht tussen 16.15 uur en 17.00 uur.