Wanty-Groupe Gobert rijdt zondag in de Ronde van Vlaanderen de eerste koers sinds het tragische ongeluk van Antoine Demoitié in Gent-Wevelgem. De acht renners van de Belgische formatie hopen hun overleden teamgenoot te eren in de Vlaamse klassieker.

"We willen vandaag vooral ons best doen voor Antoine", zei de Italiaanse kopman Marco Marcato van Wanty-Groupe Gobert zondagochtend voor de start van de Ronde op de Markt in Brugge.

"We zullen de hele dag met negen man koersen."

De Belgische renner Demoitié (25) overleed in de nacht van zondag op maandag in een ziekenhuis in Lille aan de verwondingen die hij tijdens de semiklassieker Gent-Wevelgem opliep na een aanrijding met een motor.

Zijn ploeg besloot vervolgens niet te starten in de Driedaagse De Panne-Koksijde, die van dinsdag tot en met donderdag werd verreden. Zondag stapten de renners van Wanty-Groupe Gobert wel weer op voor de Ronde van Vlaanderen.

Video: Demoitié herdacht voor start Ronde van Vlaanderen

Moeilijk

"Het is een heel moeilijke week geweest voor ons allemaal. Binnen onze ploeg waren er ook jongens die Daan Myngheer kenden", doelt Kenny Dehaes op de Belgische renner die maandag op 22-jarige leeftijd overleed nadat hij onwel was geworden tijdens de Corsicaanse rittenkoers Criterium International.

"Wij rijden vandaag voor Antoine en Daan."

De renners van Wanty-Groupe Gobert kwamen zondagochtend met zwarte hesjes het startpodium in Brugge op. Er werd vervolgens een minuut stilte gehouden ter herdenking van Demoitié.

Het peloton eerde Myngheer bij doorkomst in zijn woonplaats Hooglede. Onder anderen de renners van Tinkoff legden bloemen neer.

De honderdste editie van de Ronde van Vlaanderen startte om 10.15 uur. De finish wordt verwacht tussen 16.15 uur en 17.00 uur.