Peter Sagan vindt dat het wielrennen steeds onveiliger is geworden. De 26-jarige wereldkampioen legt de schuld voor een deel bij de renners.

"Ik kaartte de foute mentaliteit al dikwijls in het peloton zelf aan", vertelt Sagan aan Het Nieuwsblad.

"Ze begrijpen het niet. Hét probleem is dat er tweehonderd renners zijn, twintig ploegen, en dat ze allemaal op de eerste rij willen zitten."

Na de dood van de Belgische renner Antoine Demoitié afgelopen weekeinde door een aanrijding met een motor in Gent-Wevelgem is er veel discussie over de veiligheid in het wielrennen.

De internationale vakbond verzocht de UCI om snel met maatregelen te komen en onder anderen Marcel Kittel en Alberto Contador deden hetzelfde.

Overleg

Sagan heeft het liefst dat eerst de toprenners bij elkaar komen om te overleggen hoe gevaarlijke situaties voorkomen kunnen worden.

"Als we niet één blok vormen in deze materie, dan gebeurt er nooit wat. Hoe gaat het nu? Een jonge nieuwkomer denkt: Ik ben sterk, ik ben goed, dus kan ik alles doen wat ik wil. Zonder respect voor de anderen. Daar krijg ik het van", aldus de Slowaak.

"Het is hun leven, maar ze spelen ook met het mijne. Ik begrijp niet dat er renners tussen zitten die amper kunnen sturen en toch vooraan willen rijden."

Ploegleiders

Sagan noemt de ploegleiders die via de radiocommunicatie hun renners de opdracht geven om naar voren te rijden in het peloton ook een probleem.

"Als één renner dat doet met de leider, dan is er geen enkel probleem. Maar in de Tour willen ze alle negen van de ploeg voorin rijden. Bovendien doen sommige teams dat zelfs zonder het minste respect voor de andere ploegen. Dan ken je het vervolg."