Marianne Vos heeft woensdag in de Pajot Hills Classic in het Belgische Gooik haar tweede overwinning geboekt sinds haar rentree.

Het betekende voor de 28-jarige renster van Rabo-Liv haar eerste zege buiten Nederland sinds ze terugkeerde na een lange periode zonder competitie. Eerder deze maand was de Brabantse al de sterkste in het criterium van Oud-Vossemeer.

In Gooik bleef Vos de Amerikaanse Megan Guarnier (tweede) en Lotta Lepistö (derde) uit Finland ruim voor in een sprint bergop. Het verschil met de nummer twee was meer dan een fietslengte

Op het machtsvertoon was nog door niemand gerekend. "Marianne verbaasde ook zichzelf met haar laatste krachtsinspanning'', reageerde ploegleider Sierk-Jan de Haan. "Ze had dit helemaal niet verwacht. Het verschil was groot voor een massasprint. Een topprestatie van Marianne. Ze is verder dan we dachten.''

Vos keerde eerder deze maand in de Acht van Westerveld, waar ze tiende werd, al terug in het wielerpeloton. Ze stond tien maanden aan de kant wegens blessures en verschijnselen van overtraindheid.