Wielrennen

Kittel vindt veiligheid net zo belangrijk als bestrijden doping

Marcel Kittel roept de UCI op serieus werk te maken van het verbeteren van de veiligheidssituatie in koersen na de dood van Antoine Demoitié. De Belg overleed na een aanrijding met een motor in Gent-Wevelgem.

"Het is nodig om de veiligheid te vergroten en dat is niet iets waar de renners naar moeten kijken. De organisatoren en de UCI zijn aan zet", schrijft Kittel op Facebook.

"Het is heel makkelijk om te zeggen dat de renners koersen en dat zij daarom zelf de verantwoordelijkheid dragen voor hun veiligheid. Dat is gewoon niet waar. Er zijn zoveel zaken waarover je als renner geen controle hebt", vervolgt de sprinter van Etixx-QuickStep.

"Ik denk aan gevaarlijke aankomsten, voertuigen die de koers volgen, toeschouwers langs de weg en het weer. De renners zijn druk genoeg met het zich concentreren op de wedstrijd. Zij moeten de regels en de organisatoren kunnen vertrouwen dat zij veilig over de weg worden geleid."

Agenda

Kittel hoopt dat het thema net zo hoog op de agenda van de UCI komt te staan als het bestrijden van doping.

"Het is duidelijk dat doping het grootste probleem voor het wielrennen was. Daar moet nog steeds tegen worden gevochten. Maar de veiligheidszaken moeten dezelfde aandacht en prioritering krijgen als de strijd voor een schone sport. Niet alleen omdat er mensen kunnen overlijden, maar ook omdat er tot nu toe niet veel aan is gedaan."

"De laatste belangrijke verandering was de introductie van het extreem weer-protocol vorig jaar", aldus Kittel. "En daarvoor, en pas na de dood van Andrei Kivilev, stelde de UCI in 2003 de helmplicht in."

Discussie

De oud-renner van Giant-Alpecin hoopt dat alle partijen in het wielrennen gaan samenwerken om tot maatregelen te komen.

"We moeten een open discussie starten, dat is tenminste wat ik verwacht van de wielervakbond en de overkoepelende wielerorganisatie."

Wanty-Groupe Gobert, de ploeg waarvoor Demoitié reed, zal door de tragische omstandigheden dinsdag niet van start gaan in de Driedaagse De Panne.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie