Wanty-Groupe Gobert heeft door het overlijden van renner Antoine Demoitié besloten om deze week niet van start te gaan tijdens de Driedaagse De Panne-Koksijde.

Dat meldde ploegbaas Hilaire Van der Schueren maandag tijdens een persconferentie. Wanty-Groupe Gobert nam het besluit in overleg met de familie van Demoitié.

De 25-jarige Belg overleed in de nacht van zondag op maandag. Hij werd zondag tijdens de semiklassieker Gent-Wevelgem na een valpartij aangereden door een motor.

"Antoine riep me via de radio op voor bidonnen - zijn laatste woorden", zei een emotionele Van der Schueren over het fatale ongeval. "Ik gaf ze hem en werd opgeroepen voor de tweede groep. Ik vroeg de commissaire te mogen passeren en op dat moment gebeurt dit ongeluk."

"Onze mechanieker was de eerste die ging kijken en riep me meteen. Op dat moment dacht ik dat Antoine dood was, maar de ambulance was er meteen en de traumaheli bracht hem weg. Er bleef hoop, tot de organisatie me vroeg om de adresgegevens van Antoine's vrouw en familie. Toen wist ik dat het ernstig was."

Verwerken

Volgens Van der Schueren wacht iedereen bij Wandy-Groupe Gobert een moeilijke periode. "We moeten dit als groep verwerken. Woensdag trainen we samen en verkennen we de ronde. Daarna eten we samen met de coureurs en zullen we veel over Antoine praten."

De keuze om de Driedaagse De Panne-Koksijde niet te rijden was volgens renner Roy Jans eenvoudig. "We hebben geen honderd procent op de race en we hebben tijd nodig om dit ten eerste te realiseren en ten tweede een plaats te geven."

Bij Wanty-Groupe Gobert, een team dat uitkomt op het tweede niveau in het wielrennen, was Demoitié bezig aan zijn eerste seizoen. Afgelopen jaar won de Belg onder meer een rit in het Circuit des Ardennes.

De Driedaagse De Panne-Koksijde gaat dinsdag van start en duurt tot en met donderdag.

Gefrustreerd

Zondag liet de CPA, de internationale vakbond voor wielrenners, weten gefrustreerd te zijn na het overlijden van Demoitié. De organisatie maakt zich zorgen over de veiligheid van de renners.

Motorrijders zijn al enige tijd onderwerp van discussie. Eerder dit jaar werden Stig Broeckx en Danilo Wyss aangereden tijdens een wedstrijd.

Vorig jaar dreigde Tinkoff uit de Ronde van Spanje te stappen, nadat Peter Sagan en Sergio Paulinho in botsing kwamen met een motor.

In de Clasica San Sebastian van 2015 overkwam dit Greg Van Avermaet, terwijl hij afstevende op de overwinning.