Wielervakbond voelt frustratie na overlijden Demoitié

De CPA, de internationale vakbond voor wielrenners, luidt de noodklok na het overlijden van Antoine Demoitié.

De Belg van Wanty-Groupe Gobert kwam op 25-jarige leeftijd om het leven na een aanrijding door een motor in Gent-Wevelgem, de semiklassieker die zondag werd verreden.

"We hebben altijd benadrukt dat de veiligheid van renners voorop moet staan. Dat deden we in alle gesprekken met belanghebbenden", aldus CPA-voorzitter Gianni Bugno in een verklaring.

"Onlangs hebben we de CCP (de Professional Cycling Council van de internationale wielerunie UCI, red.) nog gevraagd snel de strategieën te communiceren die erop gericht zijn de veiligheid tijdens koersen te verbeteren."

"Momenteel rouwen we om Demoitié en willen we geen controverse veroorzaken", meldt Bugno verder. "Maar we voelen zoveel frustratie."

De Italiaan, zelf uiterst succesvol als renner, wil niemand specifiek beschuldigen. "Maar het is goed dat we stilstaan bij de verantwoordelijkheid die we hebben om tijdens elke wedstrijd de veiligheid van renners te waarborgen. We willen zo snel mogelijk opheldering over de oorzaak en omstandigheden van dit ongeval."

Discussie

Motorrijders zijn al enige tijd onderwerp van discussie. Eerder dit jaar werden Stig Broeckx en Danilo Wyss aangereden tijdens een wedstrijd.

Vorig jaar dreigde Tinkoff uit de Ronde van Spanje te stappen, nadat Peter Sagan en Sergio Paulinho in botsing kwamen met een motor.

In de Clasica San Sebastian van 2015 overkwam dit Greg Van Avermaet, terwijl hij afstevende op de overwinning.

UCI

De UCI houdt het maandag bij een korte verklaring. "Antoine zal enorm worden gemist", laat voorzitter Brian Cookson weten. "Onze gedachten zijn bij zijn familie, vrienden en het team."

De internationale wielerunie zal samenwerken met de relevante instanties om de toedracht van het ongeluk te achterhalen.

Verschillende renners hopen dat de veiligheidssituatie snel verbetert. Alberto Contador liet via Twitter weten dat "er behoefte is aan controle op de motoren in koersen."

Wanty-Groupe Gobert belegt maandag om 17.30 uur een persconferentie in het Vlaamse De Panne.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie