Wielrennen

Kwiatkowski verwijst Sagan ook in E3 Harelbeke naar tweede plaats

Michal Kwiatkowski heeft vrijdag de Belgische semiklassieker E3 Harelbeke gewonnen. De Pool was in de sprint veel te sterk voor zijn medevluchter Peter Sagan.

Kwiatkowski verraste Sagan volledig door uit zijn rug weg te sprinten en kwam met een voorsprong van zo'n vijftig meter over de finish.

Het duo reed na een levendige koers op dertig kilometer van de streep weg uit een kopgroep van vijftien en hield een handvol seconden over in Harelbeke.

De Brit Ian Stannard, ploeggenoot van Kwiatkowski bij Team Sky, werd derde, voor Fabian Cancellara, Jasper Stuyven en Lars Boom.

Regerend wereldkampioen Sagan wacht nog altijd op zijn eerste overwinning van 2016. Hij werd al voor de vijfde keer dit jaar tweede. De 25-jarige Kwiatkowski, de wereldkampioen van 2014, boekte zijn eerste zege van dit seizoen.

Terpstra

Acht koplopers met onder anderen de Nederlanders Wouter Wippert en Sjoerd van Ginneken ontsnapten aan het begin van de koers van 206 kilometer, maar hun rol was al ver voor de finale uitgespeeld.

Een versnelling van Tom Boonen op de Taaienberg leverde met nog zo'n zeventig kilometer te gaan een zeer sterk achtervolgend groepje op die naast Boonen bestond uit Zdenek Stybar, Matteo Trentin, Niki Terpstra, Tiesj Benoot, Jürgen Roelandts, Sep Vanmarcke, Cancellara, Daniel Oss en Boom.

Drievoudig winnaar Cancellara viel door materiaalproblemen weg vooraan en terwijl de Zwitser een lange achtervolging opzette, groeide de achtervolgende groep door toedoen van Team Sky tot een klein pelotonnetje.

Na een versnelling op de Oude Kwaremont van Sagan bleven er vooraan tien renners over, maar dit groeide snel naar vijftien doordat Cancellara samen met vier anderen aansloot na een knappe achtervolging. Boom en Terpstra waren de Nederlandse vertegenwoordigers.

Boonen

Sagan en Kwiatkowski reden vervolgens weg op de Karnemelkbeekstraat en de pakten ruim een halve minuut op hun achtervolgers.

Terpstra reed zich leeg voor ploegmaat Boonen, maar de Nederlands kampioen kon het gat naar het leidende duo niet dichten.

In de laatste kilometers kwam de groep van dertien toch nog heel dichtbij, maar Sagan en Kwiatkowski mochten sprinten om de overwinning. De Slowaak liet zich vervolgens volledig verrassen, waardoor Kwiatkowski zijn eerste zege sinds de Amstel Gold Race van vorig jaar boekte.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie