Jens Debusschere heeft woensdag de Belgische semi-klassieker Dwars door Vlaanderen op zijn naam geschreven. De Belg was de snelste in de massasprint, nadat zijn landgenoot Greg Van Avermaet vlak voor de finish was ingerekend.

In de laatste meters in Waregem was Debusschere net iets sneller dan de Fransman Bryan Coquard en de Belg Edward Theuns. Beste Nederlander was Mike Teunissen. De 23-jarige renner van Lotto-Jumbo sprintte naar de negende plaats.

De 26-jarige Debusschere van Lotto-Soudal is de opvolger van de Belg Jelle Wallays, die Dwars door Vlaanderen vorig jaar won. Vanwege de aanslagen dinsdag in Brussel was het lange tijd onzeker of de eendagskoers dit jaar wel door zou gaan.

Uiteindelijk ging het peloton na een minuut stilte van start in Roeselare. Alle renners droegen een rouwband om hun medeleven te betuigen.

Asselman

Kort na de start ging de Nederlander Jasper Asselman in de aanval. De renner van Roompot Oranje-Peloton behoorde tot een kopgroep van zes renners, die een voorsprong pakte van ruim zeven minuten, maar ruim voor de finish was iedereen van het zestal weer ingerekend.

Achter de kopgroep lieten oud-winnaars als Jelle Wallays en Niki Terpstra zich zien, maar ook Van Avermaet en Tiesj Benoot.

Op tien kilometer voor de streep smolten de verschillende groepen die ontstaan waren samen tot een kopgroep van ongeveer veertig man. Even later, vlak voor de Nokereberg, demarreerde Van Avermaet en hij leek ongrijpbaar.

Mede door goed werk van Terpstra kwamen de achtervolgers op het laatste rechte stuk echter langszij, waarna er na 200 kilometer gesprint moest worden.

Pieters

Coquard leek dat het beste te gaan doen, maar toen hij zijn handen de lucht in wilde gooien werd hij gepasseerd door Debusschere.

"Het leek lastig om Coquard nog bij te halen, maar in de laatste tien meter lukte het toch nog", zei de winnaar opgelucht. Coquard baalde ervan dat de Belg hem nog de zege wist te ontnemen. "Dat kwam wel hard aan."

Bij de vrouwen ging de winst naar Amy Pieters. De Nederlandse was na 101 kilometer de snelste van een grote groep. Ze klopte haar Belgische ploeggenote Jolijn D'Hoore.