De Fransman Arnaud Démare heeft zaterdag met Milaan-San Remo de eerste voorjaarsklassieker van het wielerseizoen op zijn naam geschreven. De renner van FDJ was de sterkste in de sprint.

Démare volgt John Degenkolb op, die vorig jaar met de zege aan de haal ging. De Duitser ontbrak zaterdag net als Tom Dumoulin bij Giant-Alpecin.

De Brit Ben Swift van Team Sky en de Belg Jurgen Roelandts van Lotto Soudal werden respectievelijk tweede en derde achter Démare, die onlangs al een rit won in Parijs-Nice. Hij is in Milaan-San Remo de eerste Franse winnaar sinds Laurent Jalabert in 1995.

Door een aardverschuiving bij Arenzano moesten de renners een omweg via de snelweg afleggen, waardoor de rit van Milaan naar San Remo iets werd verlengd en in totaal over 295 kilometer ging.

De koers werd gekleurd door een kopgroep van elf renners, waaronder Maarten Tjallingii van Lotto-Jumbo. Hij werd vergezeld door de Italianen Matteo Bono, Marco Coledan, Samuele Conti, Mirco Maestri en Andrea Peron, de Litouwer Gediminas Bagdonas, de Roemeen Serghei Tvetcov, de Tsjech Jan Barta, de Pool Adrian Hurek en de Duitser Roger Kluge.

De groep die al vroeg de aanval koos hield lang stand, maar werd op 25 kilometer van de streep ingerekend door het peloton waar met name Tinkoff, Katusha, Cofidis en Dimension Data zich van voren lieten zien.

Valpartijen

In de laatse dertig kilometer vonden er enkele valpartijen plaats, waarbij onder meer favoriet Michael Matthews van Orica-GreenEdge betrokken was. Ook Geraint Thomas (Team Sky) en Daniele Bennati (Tinkoff) smakten tegen het asfalt.

Na het inrekenen van de koplopers probeerden Giovani Visconti (Movistar) en Ian Stannard (Team Sky) weg te komen. Ze kregen Visconti's landgenoten Matteo Montaguti (AG2R), Fabio Sabatini (Etixx-Quick Step) en Daniel Oss (BMC) met zich mee, maar het vijftal werd op iets meer dan 11 kilometer van de streep teruggepakt.

Vervolgens hield het peloton zich rustig, maar bij de laatste beklimming van de dag, Poggio di San Remo, werd het onrustig. Veel renners zagen hun aanvalspoging stranden.

Michael Kwiatkowski van Team Sky leek het te gaan redden, maar ook de wereldkampioen op de weg van 2014 strandde in het zicht van de haven. In de uiteindelijke sprint bleek Démare de snelste.