Tom Dumoulin neemt zaterdag niet deel aan Milaan-San Remo, de eerste voorjaarsklassieker van het wielerseizoen.

De 25-jarige Limburger is ziek, zo meldt zijn ploeg Giant-Alpecin donderdag. De Belg Bert De Backer zal hem vervangen in de 'Primavera'.

"Tom heeft griep. Met nog slechts twee dagen te gaan hebben we vandaag besloten dat het niet mogelijk is om te koersen", legt ploegarts Anko Boelens uit in een persbericht van Giant-Alpecin. "Hij herstelt momenteel thuis."

Dumoulin noemt het een "teleurstelling" dat hij Milaan-San Remo mist. "Het is een van de grote klassiekers. Het begon vorige week al in Parijs-Nice, tijdens de laatste etappe voelde ik me niet goed en thuis werd het erger."

In Parijs-Nice eindigde Dumoulin als twaalfde, nadat hij in de laatste rit liefst zeven plekken verloor.

De nummer zes van de meest recente Ronde van Spanje hoopt vanaf maandag wel deel te nemen aan de Ronde van Catalonië, die extreem sterk bezet is met onder anderen Chris Froome, Fabio Aru, Nairo Quintana en Alberto Contador, die samen elf grote rondes wonnen.

"We denken dat het mogelijk voor hem is deze koers te halen, maar we zullen dagelijks moeten kijken hoe het gaat", aldus Boelens.

Degenkolb

Giant-Alpecin moet het in Milaan-San Remo al stellen zonder John Degenkolb, de winnaar van 2015. De Duitser werd op 23 januari tijdens een training in Spanje met vijf ploeggenoten aangereden door een auto. 

Van het zestal hebben tot nu toe alleen Ramon Sinkeldam en Fredrik Ludvigsson weer een wedstrijd kunnen fietsen.