Wielrennen

Van den Driessche stopt per direct met veldrijden

Femke Van den Driessche stopt per direct met veldrijden. In de fiets van de 19-jarige Belgische werd tijdens de WK veldrijden eind januari een motortje aangetroffen.

Van den Driessche heeft besloten de levenslange schorsing die de UCI tegen haar eiste niet aan te vechten.

Dinsdag zou haar zaak dienen bij de disciplinaire commissie van de internationale wielerunie.

De Belgische werd als eerste renner betrapt op mechanische doping. Ze beweerde destijds dat de bewuste fiets niet van haar was, maar van een vriend.

"Na overleg met de advocaten en mijn familie heb ik besloten om mijn verdediging op het proces in Aigle stop te zetten. Ik heb voor mezelf uitgemaakt met veldrijden te stoppen", laat Van den Driessche weten aan het Belgische persbureau Belga.

"Mijn proces is overigens overal al gevoerd. De kosten voor die zitting in Zwitserland zullen voor mij te hoog oplopen. Vrijspraak is onmogelijk, die fiets stond in mijn materiaalzone."

Video: Hoe werkt mechanische doping?

Merckx

Eddy Merckx was een van de oud-renners die pleitte voor een levenslange schorsing.

"Mechanische hulp is erger dan doping, het geeft je 50 of misschien wel 100 watt extra", liet de legendarische Belg weten aan Cyclingnews.

"Dat heeft niets meer met fietsen te maken. Dan heb je het over motorsport, dan moet je proberen om te strijden tegen Valentino Rossi."

De officiële regels van de UCI schrijven bij technologische fraude een schorsing van minimaal zes maanden en een fikse boete voor. Van den Driessche kan rekenen op een geldstraf van 50.000 euro.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie