Wielrennen

Zakarin wint koninginnenrit Parijs-Nice, Thomas nieuwe leider

Ilnur Zakarin heeft zaterdag de zware zesde etappe in Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De renner van Team Katusha troefde Geraint Thomas en Alberto Contador af op de vijftien kilometer lange beklimming van La Madone d'Utelle.

Thomas, die in dezelfde tijd finishte als Zakarin, nam de leiderstrui over van Michael Matthews, die als niet-klimmer relatief vroeg moest lossen.

Tom Dumoulin en Wilco Kelderman konden in de slotfase niet mee toen Contador enkele keren demarreerde.

Dumoulin, die twaalfde werd op ruim een halve minuut van Zakarin, zakte van de derde naar de vijfde plaats in de algemene rangschikking. Kelderman legde beslag op de veertiende plek op 55 seconden. De renner van Lotto-Jumbo staat nu dertiende in het klassement.

Door de organisatie werd de 177 kilometer lange etappe aangewezen als de koninginnenrit vanwege de liefst zeven beklimmingen die de renners voor de wielen kregen.

In de beginfase reden negen renners weg uit het peloton, waaronder Niki Terpstra, Thomas De Gendt en Andrew Talansky, die later in de rit de strijd zou staken na een valpartij. Ook Lars Boom, die vrijdag nog in de aanval was, gaf zaterdag op.

Weinig ruimte

Veel ruimte kregen de vluchters niet. Vooral door het werk van Tinkoff-Saxo, de formatie van Contador en Rafal Majka, werd het verschil nooit groter dan twee minuten.

Het peloton raapte de leiders één voor één op en na de zesde van de zeven beklimmingen werd ook Antoine Duchesne, die het langst stand wist te houden, gegrepen.

Op de slotklim maakte Team Sky het tempo, maar waren het Majka en Contador die demarreerden, met een serieuze uitdunning tot gevolg. Kelderman en Dumoulin belandden in een achtervolgend groepje en moesten de strijd om de dagzege laten aan Porte, Thomas, Contador en Zakarin.

Het was de Rus die aan het langste eind trok, maar in het klassement deed Thomas de beste zaken. De kopman van Team Sky heeft een voorsprong van vijftien seconden op Contador, terwijl Zakarin twintig tellen goed moet maken.

Lastige slotrit

De slotetappe van zondag telt slechts 134 kilometer, maar biedt gezien het traject nog voldoende kansen voor klimmers om goede zaken te doen in de strijd om de podiumplaatsen.

In totaal moet het peloton zes bergen of hellingen over die meetellen voor het bergklassement. Het zwaarste obstakel is de Col d’Èze, waarvan de top op 15,5 kilometer van de meet ligt.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie