Wielrennen

Démare sprint naar zege in lastige eerste rit Parijs-Nice

Arnaud Démare heeft maandag de eerste etappe van Parijs-Nice gewonnen. De 24-jarige Fransman was na een lastige rit de sterkste in de sprint van een flink uitgedund peloton.

Démare troefde in de spurt de Brit Ben Swift en zijn landgenoot Nacer Bouhanni af.

Michael Matthews, zondag winnaar van de proloog, eindigde als vijfde en blijft de leider in het klassement, met drie seconden voorsprong op de nummer twee Tom Dumoulin.

Tom Boonen sprintte naar de zesde plek, vlak voor Lotto-Jumbo-renner Sep Vanmarcke.

Cannondale werkte in de laatste kilometer voor Wouter Wippert, maar de Nederlandse sprinter kwam niet verder dan plek elf. Ook zijn ploeggenoot Tom-Jelte Slager (dertiende), Wilco Kelderman (veertiende) en Dumoulin (zestiende) reden zich in de top twintig van de daguitslag.

Lieuwe Westra kwam ook binnen in de eerste groep en handhaafde zich op de zesde plaats in het algemeen klassement. Kelderman zag enkele renners voor hem wegvallen en klom van de veertiende naar de tiende plaats.

Onverhard

De 198 kilometer lange etappe van Condé-sur-Vesgre naar Vendôme werd gereden onder koude omstandigheden en bij aardig wat wind. Bovendien moest het peloton in de finale over een aantal onverharde stroken.

De rit kende dan ook geen klassiek sprintersverloop. Na een minuut stilte voor de Franse renner Romain Guyot, die vorige week overleed na een aanrijding bij een trainingsrit, ontsnapten vier renners al snel na de start uit het peloton.

De Belg Thomas de Gendt kreeg samen met de Fransen Perrig Quemeneur, Steven Tronet en Thierry Hupond een voorsprong van ruim negen minuten. Met nog vijftig kilometer te gaan was daar nog een kleine vier minuten van over en dat was het moment dat de grote groep uiteenviel in waaiers.

Team Sky bleef hard rijden op kop van het peloton en met nog negentien kilometer te gaan werd De Gendt als laatste vluchter teruggepakt.

Gallopin

Tony Gallopin viel aan op de laatste onverharde strook, die dubbelde als een kort klimmetje op minder dan vier kilometer van de streep. Onder anderen Vanmarcke zat direct in zijn wiel, maar de versnelling zorgde er wel voor dat topsprinter Marcel Kittel moest lossen.

Edward Theuns kreeg vooraan wel een gaatje en de Belg van Trek ging als eerste onder de boog van de laatste kilometer door, maar hij viel te vroeg stil.

Swift ging de sprint aan, maar Démare timede zijn 'jump' beter en boekte zijn tweede zege van 2016 na de tweede etappe in de Ronde van Middellandse Zee.

"De smalle weggetjes waren niet in mijn voordeel. Ik had me niet veel van deze finale voorgesteld, maar het heeft goed uitgepakt. Het is de bevestiging dat mijn benen goed zijn. Ik ben goed uit de winter gekomen'', zei Démare.

Klassementsleider Matthews sprak van "een zware dag". "Ik moest op mijn hoede zijn voor aanvallen van enkele klassementsmannen. Daar lag de focus, meer dan op de ritzege. We willen deze trui in ons bezit houden.''

Lees meer over:
Tip de redactie