Matthijs Büchli is er zondag tijdens de WK baanwielrennen in Londen niet in geslaagd door te dringen tot de tweede ronde op de keirin.

De 23-jarige Nederlander kwam tijdens zijn heat ten val en was daardoor veroordeeld tot de herkansingen. Ook daarin haalde hij de finish niet. Deze keer ging hij onderuit door een actie van de Tsjech Adam Ptacnik, die gediskwalificeerd werd.

In de serie moest Büchli door toedoen van de Brit Jason Kenny iets naar boven sturen, met een valpartij tot gevolg. De Duitser Maximilian Levy en Kenny plaatsten zich als nummer één en twee van de serie wél rechtstreeks voor de tweede ronde. In de herkaningsronde ging de zege in de heat van Büchli naar de Tsjech Pavel Kelemen.

De wereldtitel op de keirin ging uiteindelijk naar de Duitser Joachim Eilers. Hij versloeg in de sprint de Australiër Edward Dawkins. Het brons was voor de Maleisiër Azizulhasni Awang. Eilers hield eerder in het toernooi Theo Bos van het goud af op de kilometer tijdrit. 

Voor Büchli kwam de vroege uitschakeling bijzonder slecht uit. Hij is een van de renners die in aanmerking komt voor de teamsprint op de Olympische Spelen.

Vijf renners zijn in beeld voor de vier beschikbare plaatsen. Een goede prestatie op de keirin, eveneens een olympisch onderdeel, had Büchli goede papieren bezorgd.

Wild

Kirsten Wild eindigde zondag als zevende geëindigd op het omnium. De Zwolse, die het weg- en baanwielrennen combineert, was de afsluitende puntenkoers als de nummer zeven van het klassement begonnen en kon zich niet meer verbeteren. Wild was vorig jaar nog goed voor brons.

De wereldtitel ging naar de Britse Laura Trott. De Française Laurie Berthon pakte in de laatste sprint het zilver. Brons was voor de Amerikaanse Sarah Hammer.

Trott had eerder in het toernooi Wild van goud afgehouden op het onderdeel scratch. Ze is ook regerend olympisch kampioene op het omnium, dat ze ditmaal afsloot met een puntentotaal van 201. Dat waren 18 punten meer dan Berthon die Hammer in een rechtstreekse sprint om zilver versloeg. Wild behaalde 153 punten.

Power

Wild was niet tevreden over haar optreden. ''Voor de zevende plek ben ik niet naar Londen gekomen'', mopperde ze. Wel putte ze moed uit haar optreden in de puntenkoers waarin ze het peloton in haar eentje op één ronde had gezet. ''Dat heb ik op zo'n belangrijk moment nooit eerder gedurfd. Hierdoor ga ik een stuk prettiger naar huis'', aldus Wild, die donderdag al wel WK-zilver op de scratch had gewonnen.

De 33-jarige Wild liet op het omnium veel liggen op de 500 meter tijdrit, een onderdeel dat haar niet ligt. ''We gaan de komende maanden verder zoeken, zullen haar helpen er beter in te worden. Kirsten bewijst hier wel dat ze dingen goed kan aanleren. Ze had ook de souplesse en power om dat rondje te pakken, dat moet haar zelfvertrouwen geven'', aldus bondscoach Jabik-Jan Bastiaans.

Wild was al geplaatst voor de Spelen, waar ze achter rensters als Trott en Hammer tot de medaillekandidaten behoort.