Fabian Cancellara heeft zaterdag de tiende editie van de Strade Bianche op zijn naam geschreven. De Zwitser won de Italiaanse klassieker al voor de derde keer. Dylan Groenewegen boekte een etappezege in de Driedaagse van West-Vlaanderen.

De 34-jarige Cancellara troefde in de slotmeters Zdenek Stybar af. De Tsjech, vorig jaar winnaar van de Strade Bianche, eindigde als tweede. Gianluca Brambilla werd derde, voor Peter Sagan.

Cancellara was eerder in 2008 en 2012 de beste in Siena.

Het peloton werd gedurende de dag langzaam maar zeker uitgedund en met nog twintig kilometer te gaan, besloot wereldkampioen Sagan op een van de stoffige stroken weg te springen uit de groep met 25 overgebleven renners. Onder anderen Robert Gesink moest direct passen, alleen Stybar en Cancellara konden volgen.

Zij raapten al snel Brambilla op, die als enige was overgebleven uit een kopgroepje. De Italiaan pikte moeiteloos aan en vormde met ploeggenoot Stybar een sterk blok. Tegelijk zorgde het viertal ervoor dat de achtervolgende renners niet meer konden terugkeren.

Smalle straatjes

Met nog een paar kilometer te gaan, sprong Brambilla weg en met twaalf seconden voorsprong begon hij aan de laatste steile kilometer door Siena.

In de smalle straatjes door het oude hart van de stad haalden Cancellara en Stybar hem nog bij.

In de laatste bocht hield de Zwitser de deur goed dicht voor de winnaar van de laatste editie, waardoor Stybar in de sprint kansloos was.

Groenewegen

In België won Groenewegen de eerste etappe in de Driedaagse van West-Vlaanderen. De 22-jarige renner van Lotto-Jumbo was na bijna 177 kilometer tussen Brugge en Harelbeke de sterkste in de massasprint. De Belgen Tosh Van der Sande en Baptiste Planckaert werden tweede en derde.

Martijn Keizer, ploeggenoot van Groenewegen, had een dag eerder in de proloog in Middelkerke net naast de overwinning gegrepen, hij werd toen tweede achter de Zwitser Tom Bohli.

Groenewegen boekte zijn tweede succes van dit seizoen. De Amsterdamse sprinter won vorige maand ook al een etappe in de Ronde van Valencia.

In het algemeen klassement blijft Bohli (BMC) de leider. De Driedaagse van West-Vlaanderen wordt zondag afgesloten met een rit van Nieuwpoort naar Ichtegem.