Elis Ligtlee is vrijdag tijdens de WK baanwielrennen in Londen als derde geëindigd op de 500 meter tijdrit.

De 21-jarige Nederlandse hoefde alleen voorrang te verlenen aan de Russische winnares Anastasiia Voinova en Wai Sze Lee uit Hong Kong.

Met haar tijd van 33,760 gaf Ligtlee zo'n acht tiende van een seconde toe op de winnares.

Laurine van Riessen legde beslag op de zesde plek in 34,065. De oud-schaatsster klokte bij het tussenpunt na 250 meter de derde tijd. De 500 meter tijdrit is geen olympisch onderdeel.

Eerder deze week eindigden Ligtlee en Van Riessen als zesde op de teamsprint, hetgeen goed was voor een olympisch ticket. Op de keirin finishte Ligtlee teleurstellend als elfde.

"Ik denk dat ik niet de Elis ben die ik hoor te zijn", zei ze toen tegen de NOS, refererend aan de naweeën van een zware val tijdens de zesdaagse van Rotterdam.

Onverwacht

Na haar bronzen race op vrijdag klonk ze al weer een stuk vrolijker. ''Ik weet dat de 500 meter mijn onderdeel is. Voor velen zal dit succes onverwacht komen. Gisteren was natuurlijk geen goede dag, maar ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten."

Ligtlee veroverde afgelopen najaar zilver bij de EK in het Zwitserse Grenchen. Ook toen ging het goud naar Vojnova, die destijds het wereldrecord aanscherpte tot 32,794. Bij de WK werd Ligtlee vorig jaar vierde.

Ligtlee zorgde voor de vierde Nederlandse medaille na de zilveren plakken voor de teamsprinters (mannen), Theo Bos (km tijdrit) en Kirsten Wild (scratch).

Veldt

Het fraaie optreden van Tim Veldt op de afvalkoers, het derde onderdeel van het omnium, is voor hem uitgedraaid op een deceptie. Ondanks een valpartij eindigde Veldt in eerste instantie als vierde.

Na afloop besloot de jury echter Veldt terug te zetten van de vierde naar de tiende plaats, omdat de reservefiets die hij na zijn val nodig had niet aan de regels voldeed. De renner uit Amstelveen zakte daardoor in het klassement na drie van de zes onderdelen naar de achtste plaats.

Veldt was tijdens de afvalkoers onderuit gegaan. Op dat moment reden nog tien renners op de baan in Londen. De wedstrijdleiding besloot de race te neutraliseren. De gehavende Veldt hield na de hervatting op zijn reservefiets lang stand en eindigde knap als vierde, wat hem op applaus van het publiek kwam te staan.

Met de punten die de Nederlander verdiende, klom hij in het klassement naar de zesde plek. Ruim een uur later kreeg Veldt echter slecht nieuws van de jury. Omdat zijn stuur niet volgens de regels was gepositioneerd, werd hij teruggezet naar de tiende plaats.

Met 74 punten staat hij in het klassement achtste, de Italiaan Elia Viviani leidt met 104. Viviani schoof door de 'degradatie' van Veldt op naar de vijfde plaats op de afvalkoers en behield daardoor toch de leiding, die hij in eerste instantie had moeten afstaan aan Fernando Gaviria.

De Colombiaan won na de individuele achtervolging ook de afvalkoers, de Britse topsprinter Mark Cavendish werd tweede. Gaviria heeft twee punten minder dan Viviani. Het omnium gaat zaterdag verder met de kilometer tijdrit, vliegende ronde en puntenkoers.