Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Theo Bos

Baanwielrennen Theo Bos en Hoogland uitgeschakeld op sprint bij WK

Theo Bos en Jeffrey Hoogland zijn vrijdag tijdens de WK baanwielrennen in Londen uitgeschakeld op de sprint.
Door NU.nl/ANP

Oud-wereldkampioen Bos, die deze week zijn rentree maakt op een mondiaal titeltoernooi, moest zijn meerdere erkennen in de Australiër Matthew Glaetzer.

Bos bereikte de knock-outfase met de hakken over de sloot als 24e. Als langzaamste van de gekwalificeerden trof hij Glaetzer, die de snelste tijd neerzette. Donderdag pakte Bos nog verrassend zilver op de 1 kilometer tijdrit.

Bos besefte al na de kwalificaties dat het sprinttoernooi een lastig verhaal zou worden. ''Als ik een snellere tijd rijd, dan kom ik iets makkelijker in het toernooi."

"Ik probeerde hard te starten, zodat hij al veel inspanning moest leveren, maar ja, hij is natuurlijk niet gek.''

Hoogland

Jeffrey Hoogland overleefde de eerste ronde wél, maar verloor in de tweede ronde van de Colombiaan Fabian Hernando Puerta Zapata.

Hoogland, de Europees kampioen en vorig jaar vierde op de WK, moest vervolgens in de herkansing nipt zijn meerdere erkennen in de Fransman Grégory Baugé.

Hoogland verbeet de teleurstelling. "Ik ben best sterk geweest, maar ik heb foutjes gemaakt. Het is gewoon jammer. Ik moet zorgen dat ik dit op de Spelen niet herhaal'', zei hij bij de NOS.

Vooral de nederlaag tegen Puerta zat de Nijverdaller dwars. "Ik had die achtste finale nooit mogen verliezen, daar is het fout gegaan. Daar heb ik het weggegeven." 

"Die herkansing is een lapmiddel om een fout goed te maken. Ik was ervan overtuigd dat ik kon winnen. Ik wilde die Dawkins boven me houden, maar hij moest te vroeg afzakken, waarna Baugé de kans kreeg om eroverheen te komen.''

Omnium en achtervolging

Op de individuele achtervolging eindigde Dion Beukeboom als negende. Alleen de top vier stroomde door naar de finale of de strijd om het brons.

Tim Veldt begon met een twaalfde plaats op de scratch aan het omnium. Het eerste onderdeel werd gewonnen door de Fransman Thomas Boudat, die de Kazak Artyom Zakharov aftroefde. Mark Cavendish legde beslag op de zesde plek.


Lees meer over:

WK baanwielrennentheo bosJeffrey Hoogland

Aanbevolen artikelen