Theo Bos heeft donderdag zilver veroverd op het onderdeel 1 kilometer tijdrit bij de WK baanwielrennen in Londen. 

Alleen de Duitser Joachim Eilers (1.00,042) was in de slotrit sneller dan de Nederlander, die in 2005 wel wereldkampioen werd op de 1 kilometer tijdrit. Bos ging als een van de eersten van start en klokte een tijd van 1.00,461.

Hij pakte zijn winst op vrijwel alle concurrenten in het tweede deel. Zijn eerste rondje (18,947) was slechts de negende tijd maar met zijn slotronde (14,491) was Bos zelfs sneller dan Eilers.

"Toen ik zag dat Matthew Archibald ook niet aan mijn tijd kwam en de nummer twee op meer dan een seconde stond, dacht ik wel even aan goud. Maar Eilers reed gewoon een goede kilometer'', concludeerde Bos bij de NOS.

Met zijn zilveren medaille maakte Bos een succesvolle rentree op de WK baan, nadat hij jarenlang actief was op de weg. De vorige keer dat hij op de baan streed om de wereldtitel was in 2008.

Eind vorig jaar besloot Bos om, met het oog op de Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro, terug te keren op de baan. Met een goed optreden in Londen hoopt hij zich in de kijker te rijden voor de teamsprint, het onderdeel waarop hij kans maakt zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Bos heeft zware concurrentie van het viertal (drie plus één reserve) dat woensdag bij de WK zilver veroverde.

Sprint

De laatste Nederlander die de wereldtitel op de kilometer tijdrit veroverde is Teun Mulder in 2010. Het onderdeel is sinds 2008 niet meer olympisch.

Vrijdag komt Bos weer in actie in Londen. Hij gaat dan van start bij het individuele sprinttoernooi en dat onderdeel staat wel op de olympische agenda.

De jongere broer van oud-schaatser Jan Bos pakte in 2004 in Athene al een olympische medaille (zilver) op de sprint. Dat jaar pakte hij ook zijn eerste wereldtitel sprint in Melbourne.

Ook in 2006 en 2007 was hij op de sprint de beste van de wereld en daarnaast pakte hij in 2006 de wereldtitel op keirin.