Mathieu van der Poel is zondag als derde geëindigd in de vierde en laatste etappe van Afxentia 2016, het eerste deel van de Cyprus Sunshine Cup.

De veldrijder die op Cyprus debuteerde als mountainbiker moest na een race over 29,5 kilometer 48 seconden toegeven op de Italiaanse winnaar Marco Aurelio Fontana.

Van der Poel moest zondag in de crosscountry een inhaalwedstrijd rijden, omdat hij in de eerste ronde werd gehinderd door een renner die bijna ten val kwam. ''Het werd knokken maar het lukte om voorin te komen'', vertelde hij na afloop.

In het algemeen klassement werd Van der Poel vierde, onder meer door een etappeoverwinning op vrijdag. De eindzege was voor de Zwitser Fabian Giger. Rudi van Houts finishte zondag in de laatste etappe als negende en werd in het algemeen klassement zevende.

Sterk

Van der Poel wil als mountainbiker naar de Olympische Spelen en probeert de komende periode zoveel mogelijk UCI-punten te verzamelen. Met zijn uitstekende debuut verbaasde hij zichzelf. ''Ik had nooit verwacht dat ik dit al zou presteren in een toch wel sterk deelnemersveld.''

De Nederlander heeft besloten om toch niet deel te nemen aan een geplande driedaagse in de Algarve. De ritten in Portugal lijken hem iets te lang. ''In plaats daarvan neem ik nu een rustperiode om daarna op te bouwen naar de eerste wereldbekerwedstrijd in Cairns, eind april. Mijn crossseizoen was misschien niet erg lang, maar wel intensief."