De Omloop Het Nieuwsblad is zaterdag gewonnen door Greg Van Avermaet. De Belg kwam na 200 kilometer als eerste over de finish in Gent.

De 30-jarige renner van BMC rekende in de sprint af met de Slowaak Peter Sagan (Tinkoff-Saxo). De Belg Tiesj Benoot van Lotto Soudal completeerde het podium in Vlaanderen.

Het drietal maakte deel uit van een kopgroep van vijf, die verder bestond uit de Brit Luke Rowe (Team Sky) en de Fransman Alexis Gougeard (AG2R).

Kai Reus ontsnapte al vroeg in de koers met wat andere renners uit het peloton en bleef lange tijd deel uitmaken van een kopgroep. De 30-jarige Nederlander reed op 30 kilometer van de meet echter lek en moest daardoor zijn nog vijf overgebleven medevluchters laten gaan.

Nadat ze de kasseienstrook van de Lange Munte getrotseerd hadden, wisten Van Avermaet, Sagan, Benoot, Rowe en Gougeard het naderende peloton nipt achter zich te houden richting de eindstreep in Gent.

"Ik was niet zeker, Sagan is supersnel", reageerde Van Avermaet na zijn zege tegenover Sporza. "Ik denk dat ik hem een klein beetje verrast heb. Ik weet dat ik bij een aankomst zoals hier een kans heb. Ik ben van mijn eigen kracht uitgegaan. Dit is een heel mooie overwinning."

Terpstra

Verliezers waren er ook. Etixx-QuickStep kwam in het stuk niet voor, mede omdat de Duitser Tony Martin in de achtervolging op de kopgroep onderuitging.

Niki Terpsta bracht de achtervolgende groep met veel kopwerk nog wel dichtbij in de slotkilometers, maar het was niet genoeg. Moreno Hofland, kopman van Lotto-Jumbo, verdween door materiaalpech na de Taaienberg uit de voorste gelederen.

Op de dertigste plaats was Terpstra de beste Nederlander. De Noord-Hollander van Etixx-QuickStep moest 15 seconden toegeven op Van Avermaet.

De afgelopen twee jaar ging de winst naar de Brit Ian Stannard. De laatste Nederlander die de Belgische eendagskoers op zijn naam schreef was Sebastian Langeveld in 2011.

Blaak

Wereldkampioene Lizzie Armitstead won zaterdag bij de vrouwen. De Britse, uitkomend voor de Nederlandse ploeg Boels-Dolmans, kwam alleen aan in Gent. De Nederlandse Chantal Blaak won de sprint van het peloton om de tweede plaats, voor de Australische Tiffany Cromwell.

Armitstead zette haar aanval 13 kilometer voor de finish in. Daarvoor hadden onder anderen Lucinda Brand en de Zweedse Emma Johansson geprobeerd weg te komen uit een omvangrijke kopgroep.

Later sloot ook een groepje bij dat tweetal aan, onder wie Anna van der Breggen, de winnares van vorig jaar, Armitstead, Amy Pieters en Annemiek van Vleuten.

Nadat het weer tot een samensmelting was gekomen vond Armitstead het juiste moment om weg te springen. Dat deed ze eerst nog met Gracie Elvin, maar de Australische kon het tempo niet volgen. Na twee derde plaatsen op rij was de winst in Gent wel voor Armitstead.