Bjarne Riis hoopt volgend jaar met een nieuw team terug te keren op het hoogste niveau van het wielrennen.

"Ons doel is om in 2017 een World Tour-formatie te hebben", aldus Riis donderdag op een persconferentie in Hotel d'Angleterre in Kopenhagen.

"Maar we willen niet 'gewoon' een nieuw team formeren. Dit is een heel nieuw concept dat veel duurzamer is."

De 51-jarige Deen is het nieuwe project begonnen met Lars Seier, een van de oprichters van Saxo Bank. Die bank was jarenlang geldschieter van de ex-ploeg van Riis, die sinds dit seizoen door het leven gaat als Tinkoff.

De Tourwinnaar van 1996 was ruim een decennium betrokken bij die formatie als ploegleider, sportief directeur en eigenaar, maar vorig jaar maart vertrok hij bij het Russische World Tour-team, waarschijnlijk na een conflict met eigenaar Oleg Tinkov.

Riis laste vervolgens een rustperiode in. "Het was heel lastig om zo lang niet in het wielrennen actief te zijn, maar het was ook goed. Ik realiseer me nu hoe ik de sport kan veranderen", stelde de Scandinaviër donderdag. "Ik ben er klaar voor om terug te keren in de sport. Ik heb het verlangen en de motivatie, maar het moest wel een opwindend en innovatief project zijn."

Motivatie

Riis en Seier zijn beiden voor de helft eigenaar van de nieuwe Riis/Victory Holding Company, waarin ze samen 5 miljoen euro hebben geïnvesteerd.

Het is echter nog niet helemaal duidelijk wie de eigenaar van het nieuwe team zal zijn. "Misschien zullen wij dat zelf zijn, misschien zullen we gaan samenwerken met een andere partij", bleef Riis op de vlakte. Volgens geruchten zou hij met de prins van Bahrein in gesprek zijn over het project.

"We zitten nu in de fase dat we contact hebben met partners, sponsoren en renners", zei Seier. "Ik kan er verder niks over zeggen, maar het gaat om partijen op het hoogste niveau."

Riis benadrukte dat hij hoe dan ook een voorname rol zal spelen bij de nieuwe ploeg. "Ik heb al toegegeven dat ik in het verleden fouten heb gemaakt, maar ik heb nog steeds veel te bieden. Het zou gek zijn om mijn kwaliteiten niet te benutten. Ik weet zeker dat ik niemand zal teleurstellen."