De Australische ploeg Orica-GreenEdge heeft besloten om niet langer lid te zijn van de MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport.

Dit is het gevolg van een "evaluatie van alle huidige initiatieven en inspanningen om de sport gezond te maken", zo schrijft Orica-GreenEdge dinsdag op de eigen site.

De MPCC (Mouvement pour un Cyclisme Crédible) werd in 2007 opgericht waarna wielerteams zich vrijwillig aansloten bij de beweging die zich inzet voor schoon wielrennen en meer transparantie.

De regels van de MPCC wat betreft doping gaan vaak verder dan die van UCI. Zo moeten ploegen renners zelf een startverbod opleggen bij twijfels over onder meer de cortisolwaarden.

George Bennett werd vorig jaar om die reden door zijn ploeg Lotto-Jumbo uit de Ronde van Italië gehouden. Het Nederlandse team besloot enkele maanden later om de MPCC te verlaten. Ook Lampre-Merida verliet de organisatie vorig jaar uit eigen beweging.

Astana werd in september van 2015 uit de MPCC gezet omdat de Kazachse ploeg Lars Boom gewoon had laten starten in de Tour de France, hoewel de Nederlander een te lage cortisolwaarde had.

Bannan

Algemeen directeur Shayne Bannan van Orica-GreenEdge, de ploeg van onder anderen Simon Gerrans en Michael Matthews, benadrukt dat zijn team nog steeds achter de initiatieven van de MPCC staat.

Van de achttien World Tour-ploegen zijn er nu nog acht lid van de MPCC: AG2R, Cannondale, Dimension Data, FDJ, Giant-Alpecin, IAM Cycling, Katoesja en Lotto-Soudal.