Alejandro Valverde heeft zondag de 62e aflevering van de Ruta del Sol op zijn naam geschreven. De 35-jarige renner van Movistar reed tijdens de lastige laatste etappe de Amerikaan Tejay van Garderen uit de leiderstrui.

Valverde soleerde naar de triomf op Peñas Blancas en hield nummer vier Van Garderen 48 seconden achter zich. Bauke Mollema eindigde als tweede in de slotrit, op 36 seconden van de rit- en eindwinnaar.

In het klassement finishte Mollema knap als derde, net voor Lotto-Jumbo-kopman Wilco Kelderman, die als tweede begon aan de laatste dag. Wout Poels legde beslag op plek zeven in het klassement.

De slotrit telde ruim 160 kilometer. Het peloton had de 'vlucht van de dag' ruim voor de laatste klim onschadelijk gemaakt.

Valverde plaatste op vijf kilometer van de meet zijn beslissende aanval. De routinier kreeg niemand met zich mee en bouwde zijn voorsprong langzaam maar zeker uit.

Achtervolging

Mollema, Van Garderen en Rafal Majka vonden elkaar uiteindelijk in de achtervolging. Van dit trio bleek de Nederlander van Trek het meeste over te hebben.

Voorafgaand aan de rit bedroeg het verschil tussen Van Garderen en Valverde nog 22 seconden, een kloof die werd veroorzaakt door het resultaat in de tijdrit van zaterdag.

Op de erelijst van de Ruta del Sol is Valverde de opvolger van Chris Froome, die dit jaar schitterde door afwezigheid in de Spaanse rittenkoers.