Vincenzo Nibali heeft vrijdag de koninginnenrit in de Ronde van Oman gewonnen. De voormalig Tourwinnaar bleef Romain Bardet en Jakob Fuglsang voor op de top van Green Mountain.

Tom Dumoulin eindigde als vierde op achttien seconden van de winnaar op de slotklim van zeven kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna elf procent.

De 31-jarige Nibali, die twaalf seconden voor Bardet en ploeggenoot Fuglsang over de streep kwam, nam ook de leiderstrui over van Edvald Boasson Hagen, die nog wel knap tiende werd op ruim een minuut.

De Italiaan heeft een voorsprong van zes seconden op Bardet, 24 seconden op Fuglsang en 40 seconden op Dumoulin.

Pieter Weening was de tweede Nederlander op de Green Mountain. De Fries van Roompot-Oranje Peloton kwam als achttiende over de finish op 2.20 van Nibali.

De Vries

Tien renners met onder anderen de Nederlander Berden de Vries namen al vroeg in de vierde etappe van 177 kilometer van de Knowledge Oasis Muscat naar de top van de Green Mountain een voorsprong op het peloton.

Ze kregen een minuut of vier, maar werden in de slotfase voorbijgereden door de topklimmers.

Eduardo Sepulveda viel als eerste van de favorieten aan, maar de Argentijn kon zijn tempo niet volhouden. Nibali overvleugelde hem en reed naar zijn eerste zege van 2016.

Dumoulin

Dumoulin vertelde na de koers aan De Telegraaf dat hij tevreden was over zijn getoonde vorm. "Voor mij was het klassement hier niet echt een doel. Dit was vooral een test. En die test was heel goed.''

"Voor mij is dit vooral een bevestiging dat ik in de winter de goede dingen heb gedaan. Zeker omdat het de laatste weken op de training niet helemaal soepeltjes verliep."

"Dan start je toch in de eerste wedstrijd van het jaar met enige onzekerheden. Nu kan ik weer vol vertrouwen vooruitkijken naar de rest van het seizoen'', aldus de Limburger.

De Ronde van Oman duurt nog tot en met zondag.