​Mark Cavendish heeft vrijdag voor de tweede keer in zijn loopbaan het eindklassement gewonnen in de Ronde van Qatar. De vijfde en laatste etappe was een prooi voor Alexander Kristoff.

De 30-jarige Cavendish nam donderdag de gouden leiderstrui over van Edvald Boasson Hagen en begon met een voorsprong van twee seconden aan de 114 kilometer lange slotrit naar Doha.

In de massasprint verdedigde de Brit van Dimension Data zijn leidende positie met succes. Dagwinnaar Kristoff werd tweede in het algemeen klassement. De Belg Greg Van Avermaet (BMC) completeerde het podium in de vijfdaagse koers.

De Noor Kristoff van Katoesja won ook al de tweede en vierde etappe in Qatar. Cavendish kwam in de slotrit een bandlengte tekort voor de dagwinst, bleek na een fotofinish. Moreno Hofland (Lotto-Jumbo) was vrijdag op de zevende plek de beste Nederlander in Doha.

Terpstra

Al vroeg in de etappe ontsnapte een groep van drie renners uit het peloton. De Fransman Steven Tronet, de Nieuw-Zeelander Jesse Sergent en de Belg Tim Declercq bleven de meute lange tijd voor, maar moesten zich op tien kilometer van de streep gewonnen geven.

Cavendish kroonde zich ook in 2013 al tot eindwinnaar in Qatar. In de afgelopen twee edities ging de eindzege naar de Nederlander Niki Terpstra.