Jos van Emden is woensdag als tweede geëindigd in de derde etappe van de Ronde van Qatar. Edvald Boasson Hagen was met afstand de sterkste in de tijdrit van elf kilometer en is ook de nieuwe leider in het klassement.

Boasson Hagen raffelde de rit tegen de klok met start en finish in Lusail af in 13 minuten en 26 seconden, goed voor een gemiddelde snelheid van ruim 49 kilometer per uur.

Van Emden had 25 seconden langer nodig dan de 28-jarige renner van Dimension Data. De Italiaan Manuel Quinziato werd derde op 29 tellen, terwijl Greg Van Avermaet op 32 seconden de nummer vier was.

Lieuwe Westra was de tweede Nederlander op de zesde plaats met een tijd van 14.09. Lars Boom (14.17) werd twaalfde, terwijl Mike Teunissen (achttiende) zijn naam ook nog terugvond in de top twintig.

Van Emden had een tweeslachtig gevoel na zijn zilveren race. "Ik reken mezelf nooit rijk, maar ik dacht wel dat ik een goede kans maakte op de zege”, zei hij.

"Toen ik hoorde dat Boasson Hagen liefst 25 seconden sneller was dan ik, was dat natuurlijk in eerste instantie een tik. Het is niet leuk om gedeklasseerd te worden, maar aan de andere kant geeft het ook aan dat hij gewoon de beste was. Ik heb een goede tijdrit gereden, het verschil tussen ons is een verschil in puur vermogen.”

Cavendish

Mark Cavendish zette op 44 seconden van Boasson Hagen de zevende tijd neer. De Britse winnaar van de eerste etappe verloor zijn leiderstrui aan de Noor en staat nu tweede op 26 seconden van zijn ploeggenoot.

Van Emden, die vorig jaar de tijdrit in de Eneco Tour op zijn naam schreef, is de beste Nederlander in het klassement op de zeventiende plek, met 2.11 achterstand op Boasson Hagen.

De Ronde van Qatar duurt nog tot en met vrijdag.