Alexander Kristoff heeft dinsdag de tweede etappe in de Ronde van Qatar gewonnen. De Noor van Katoesja rekende af met Mark Cavendish in de massasprint.

Pas na een fotofinish was duidelijk dat Kristoff zijn eerste zege van 2016 kon bijschrijven. Voor de 28-jarige Noor is de Ronde van Qatar zijn eerste koers van dit seizoen.

De Belgen Roy Jans en Greg Van Avermaet legden beslag op de derde en vierde plaats in een sprint die werd ontsierd door een valpartij. Roompot-coureur André Looij was op plek acht de beste Nederlander.

Zijn ploeggenoot Barry Markus was een van de slachtoffers van de valpartij. Onderzoek naar lichamelijke schade volgt nog.

Cavendish, die maandag wel zegevierde, behield de leiding in het klassement. Op vijf seconden staat Kristoff tweede. De Italiaan Sacha Modolo completeert op veertien seconden de top drie.

Westra

De tweede etappe telde 135 kilometer en leidde het peloton over een extreem vlak parcours naar de Universiteit van Qatar. De renners reden deels over het circuit waar in oktober wordt gestreden om de wereldtitel.

Lieuwe Westra was een van de vele coureurs die een aanval plaatste, maar de renners van Dimension Data en Katoesja gaven geen enkele kopgroep de ruimte.

Woensdag zullen er ongetwijfeld verschillen ontstaan in het klassement. De renners krijgen dan een individuele tijdrit van 11 kilometer voor de wielen in Lusail.