De Amerikaanse tijdrijdster Evelyn Stevens gaat op zaterdag 27 februari op de wielerbaan van Colorado Springs proberen het werelduurrecord te verbreken.

De Australische Bridie O'Donnell legde vorige maand in een uur 46 kilometer en 882 meter af in Adelaide, waarmee ze het record overnam van de Amerikaanse Molly Schaffer van Houweling.

Die Amerikaanse had vorig jaar september het werelduurrecord op haar beurt afgepakt van Leontien van Moorsel. De Nederlandse had het record twaalf jaar in handen met 46,065 kilometer.

In 2014 versimpelde de internationale wielrenunie UCI de regels voor het werelduurrecord, waardoor de laatste jaren steeds meer rensters en renners een poging wagen. Bij de mannen is Bradley Wiggins recordhouder met 54,526 kilometer.

Opwindend

"Ik vind het opwindend voor mijn eigen carrière om het werelduurrecord aan te vallen, maar ik ben er ook trots op om meer aandacht te genereren voor het vrouwenwielrennen", aldus Stevens maandag.

De 32-jarige renster van het Nederlandse team Boels-Dolmans is tweevoudig Amerikaanse tijdritkampioene. In 2012 veroverde ze zilver bij het WK tijdrijden en twee jaar later was ze goed voor brons.

Boels-Dolmans-teammanager Danny Stam denkt dat Stevens het record kan "verpulveren". "Ik ben zeer onder de indruk van de manier waarop ze zich hierop voorbereidt. Met haar karakter is het onmogelijk dat ze het niet redt."

De velodrome op het 'Olympic Training Center' in Colorado Springs ligt op een kleine 2000 meter hoogte.