Mark Cavendish heeft maandag in de eerste etappe van de Ronde van Qatar zijn eerste overwinning in dienst van zijn nieuwe ploeg Dimension Data geboekt.

De 30-jarige Cavendish was na een waaierrit van 176 kilometer van Dukhan naar Al Khor Corniche duidelijk de sterkste in de sprint.

De Italianen Sacha Modolo en Andrea Guardini eindigden op de tweede en derde plaats. Alexander Kristoff kwam niet verder dan de vijfde plek, vlak voor Edvald Boasson Hagen en Greg Van Avermaet.

Door de harde zijwind bestond de eerste groep maar uit zestien renners. De tweede groep, met Moreno Hofland op de achttiende plaats als beste Nederlander, eindigde op 1 minuut en 43 seconden.

De vijftiende Ronde van Qatar kent in totaal vijf etappes. Woensdag staat een tijdrit van elf kilometer op het programma.

Kittel

Cavendish stapte afgelopen winter na drie jaar bij Omega Pharma-QuickStep en diens opvolger Etixx-QuickStep over naar het Zuid-Afrikaanse Dimension Data, dat vorig seizoen koerste onder de naam MTN Qhubeka.

De Brit eindigde vorige week in de Dubai Tour een keer als tweede en een keer als derde, maar in beide gevallen was Marcel Kittel te sterk in de sprint.

De Duitser komt niet in actie in Qatar. Volgens de organisatie is zijn ploeg Etixx-QuickStep om disciplinaire redenen niet uitgenodigd voor de ronde, maar teammanager Patrick Lefevere van de Belgische formatie sprak dat met klem tegen. Volgens hem is zijn ploeg om sportieve redenen niet aanwezig in het Golfstaatje.

Hierdoor staat ook Niki Terpstra niet aan de start van de rittenkoers, die de Nederlander vorig jaar nog op zijn naam schreef.