Dylan Groenewegen heeft vrijdag zijn eerste zege geboekt als renner van Lotto-Jumbo. De 22-jarige Nederlander sprintte naar de winst in de derde etappe van de Ronde van Valencia.

Groenewegen, die deze winter de overstap maakte van Roompot Oranje Peloton, was na de rit van ruim 173 kilometer van Sagunto naar Alzira net te snel voor Nacer Bouhanni in de massasprint.

De Rus Alexander Porsev eindigde als derde, voor Tom Boonen en Roompot-renner Raymond Kreder.

De zege van Groenewegen was ook de eerste voor Lotto-Jumbo dit jaar. Vorig jaar moest de enige Nederlandse World Tour-ploeg tot 2 mei wachten op de eerste overwinning. Moreno Hofland won die dag de tweede etappe van de Tour de Yorkshire.

In totaal mocht Lotto-Jumbo in 2015 maar zes keer juichen. Technisch directeur Nico Verhoeven meldde vorige maand aan NU.nl dat zijn ploeg dit jaar "een stukje hoger" mikt. "En het zou mooi zijn als we snel die eerste zege kunnen pakken."

Poels

De overwinning van Groenewegen betekende de tweede Nederlandse ritzege in de Ronde van Valencia, die de laatste zeven jaar niet op de wielerkalender stond.

Wout Poels won woensdag de eerste etappe van de Spaanse rittenkoers, een tijdrit van ruim zestien kilometer. De Limburger van Team Sky behield vrijdag de leiderstrui.

Hij heeft een voorsprong van vijftien seconden op de nummer twee in het klassement Luis Leon Sanchez. Stef Clement staat tiende op 45 tellen.

De Ronde van Valencia duurt nog tot en met zondag. Zaterdag staat er een lastige rit met vier cols op het programma. De top van de slotklim van eerste categorie ligt op een paar kilometer van de streep in Xorret del Catí.

Heerlijk

"De jongens hebben me fantastisch geholpen'', zei de Groenewegen na zijn zege "Het voelt heerlijk om bij de eerste sprintkans van dit seizoen gelijk te winnen en het vertrouwen van de ploeg te verzilveren.''

"Wat je aandacht geeft, dat groeit'', reageerde ploegleider Merijn Zeeman. "We zijn nu al een tijdje bezig met de sprinttrein en dat het nu zo loopt, is een mooi begin."

"We hebben het initiatief genomen en toen kwamen ook de andere ploegen mee op kop rijden. In de finale was het bijzonder hectisch, maar in grote lijnen is het perfect gelopen. We kunnen nog veel leren en gaan nu evalueren en genieten.''