​Bradley Wiggins is ervan overtuigd dat motortjes al veel langer gebruikt worden in het wielrennen.

De 35-jarige Brit is dan ook van mening dat het positief is dat de Belgische Femke Van den Driessche afgelopen weekend werd betrapt bij het WK veldrijden voor beloften.

"Ik denk dat het waarschijnlijk al enige tijd aan de gang is", zegt de oud-Tourwinnaar op een persconferentie daags voor de start van de Ronde van Dubai. "Er zijn al vijf jaar sterke vermoedens, aangezien ze de fietsen controleren."

"Volgens mij is dit de eerste die ze gevonden hebben, maar ik denk dat het al eerder gebeurd is en dat ze toen niet ontdekt zijn. In zekere zin is het dus goed dat ze er nu één ontdekt hebben na vijf jaar controleren."

Wiggins zag zijn eigen fiets ook binnenstebuiten gekeerd worden na zijn succesvolle werelduurrecordpoging in juni. "Ze haalden m'n fiets helemaal uit elkaar en gaven niet op, wat ik een goede zaak vind."

Schorsing

De internationale wielerunie UCI stelde begin 2015 nieuwe regels op voor 'mechanische doping' en zou in het geval van Van den Driessche een levenslange schorsing moeten overwegen, vindt Wiggins.

"Bloeddoping is één, maar een motortje in je fiets stoppen is twee. Het is anders, maar niet per se erger, het is allebei even kwalijk. Ik kan me voorstellen waarom renners uit financiële overwegingen vals willen spelen", beaamt de Engelsman.

"Maar ik me niet indenken waarom je zou willen winnen met 200 extra watt geïnstalleerd in je trapas. Het is hetzelfde als doping, maar ik zie de logica niet."

Video: Hoe werkt mechanische doping?

Hoe werkt mechanische doping?
Hoe werkt mechanische doping?