Fietsfabrikant Wilier Triestina dreigt met een rechtszaak tegen Femke Van den Driessche, de Belgische veldrijdster die zaterdag bij het WK betrapt werd met een motortje in haar fiets.

"We zijn volledig verbijsterd", aldus directeur Andrea Gastaldello van het Italiaanse Wilier Triestina, dat de fiets van Van den Driessche heeft gefabriceerd, in een verklaring. "Dit gaat in tegen al onze waardes en we distantiëren ons dan ook volledig van deze zaak."

"We houden ons het recht voor om een rechtszaak te starten tegen de renster en ieder ander die verantwoordelijk is voor deze serieuze zaak om onze goede naam en het imago van ons bedrijf te beschermen."

"Het is onaanvaardbaar dat foto's van onze fiets in de media zijn verschenen als gevolg van deze affaire. We werken elke dag hard aan de kwaliteit van onze fietsen en het is bedroevend te weten dat er opzettelijk is geknoeid is met een fiets van ons.''

Schorsing

De internationale wielerunie UCI ontdekte zaterdag na de beloftenrace van het WK in Heusden-Zolder dat er in de fiets van de 19-jarige Van den Driessche een motortje zat. Het betekende de eerste keer dat 'mechanische doping' bevestigd werd in het wielrennen.

De jonge Belgische ontkende een dag later dat ze iets met het bedrog te maken had. Volgens haar was de fiets van een vriend van haar die af en toe met haar trainde. "Ik heb nooit geweten dat er een motortje in die fiets zat. Dat heeft hij mij nooit verteld. Het is allemaal een vergissing en ik ben heel erg geschrokken."

Van den Driessche riskeert een lange schorsing. "De minimumstraf is een schorsing van zes maanden zonder een maximum", zei UCI-voorzitter Brian Cookson zondag.

Haar wielerploeg Kleur Op Maat heeft de Vlaamse op non-actief gesteld.