Lars Boom eindigde zondag als veertiende op het WK veldrijden in Heusden-Zolder, een maand nadat hij op hetzelfde parcours 43e werd in een wereldbekerwedstrijd. De voormalig wereldkampioen ziet zichzelf ook in de volgende winter wel wat crossen rijden.

"Natuurlijk was het een voorbereiding op mijn wegseizoen, maar ik heb genoten van het WK", aldus Boom. "Het was een mooie cross en ik heb een uur lang kunnen knokken."

De 30-jarige Brabander kroonde zich in 2008 tot wereldkampioen veldrijden, maar na het WK van 2009 richtte hij zich volledig op de weg. Deze winter besloot hij met goedkeuring van zijn ploeg Astana om voor het eerst in zeven jaar weer wat veldritten te rijden en bondscoach Johan Lammerts selecteerde hem op basis van zijn verleden voor het WK.

"Astana kent natuurlijk mijn geschiedenis. Toen ik aangaf dat ik weer wat crossen wilde rijden, stonden ze daar direct achter. Daar was ik heel blij mee en ik hoop dat dit meer toekomst heeft. Daarover gaan we goed overleggen."

Boom denkt dat het crossen hem kan helpen om beter te zijn in zijn eerstvolgende wegkoersen. "We zullen het de komende weken gaan zien, maar ik denk dat dit voor mij een meerwaarde heeft. Het geeft me een extra prikkel."

"Ik denk dat het sowieso goed is voor mijn proloog. Ik heb een uur lopen knallen en dat is echt niet slecht."

Inhaalrace

Boom, die vorig weekend nog in Australië was voor de Tour Down Under, begon vanwege zijn lage positie op de wereldranglijst vanaf de zevende rij, waardoor het een inhaalrace werd op het circuit van Heusden-Zolder.

"Ik had een slechte start. In de eerste bocht ging Thijs van Amerongen met een aantal jongens onderuit en daardoor moest ik lopen."

"Vervolgens ben ik langzaam op gaan schuiven. In de eerste ronde moest ik nog wel wat knokken met een paar Denen en Finnen die aan het kwakken waren, maar ik heb daarna samen met Stan Godrie een goede koers kunnen rijden. We hebben elkaar kunnen helpen en eindigden mooi als dertiende en veertiende."

Boom genoot van het spel waarbij hij samen met landgenoot Godrie van groepje naar groepje reed. "We zagen steeds wat jongens rijden die het voor mijn gevoel niet een uur vol zouden gaan houden op dit parcours. Zo waren we een beetje aan het spelen en hebben we nog een heleboel jongens ingehaald."

Stemming

Boom, die op iets meer dan 2 minuten en 37 seconden van winnaar Wout Van Aert over de streep kwam, verliet Heusden-Zolder zo in een stuk betere stemming dan op tweede kerstdag, toen hij bij zijn rentree in een internationale veldrit op hetzelfde parcours slechts 43e werd.

"In vergelijking met december zat het weer denk ik mee voor mij met de regen en de modder. En ik ben een stuk beter in conditie."

"Dit was een goede afsluiter van mijn crossseizoen en daar ben ik heel erg blij mee. Ik kan nu met een goed gevoel de komende wegkoersen gaan rijden."