Veldrijden

UCI neemt fiets met motortje van Belgische belofte in beslag op WK veldrijden

De internationale wielerunie UCI heeft zaterdag bij het WK veldrijden in het Belgische Heusden-Zolder een fiets met een motortje erin in beslag genomen. De fiets behoorde toe aan Femke Van den Driessche, die meedeed aan de wedstrijd voor beloften.

De UCI meldde zaterdag in een verklaring niet van wie de fiets was, maar de Belgische Wielerbond KBWB bevestigde aan Sporza dat het om een fiets van Van den Driessche gaat. Die 19-jarige Belgische stapte in de slotronde van het WK af.

"De UCI heeft technologische fraude vastgesteld en wij kunnen bevestigen dat het om de fiets van Femke Van den Driessche gaat. De UCI zal later meer uitleg geven", aldus de KBWB.

"Onze commissarissen voeren controles uit bij de start en tijdens de wedstrijd in de materiaalpost en zij hebben dat vastgesteld", meldde UCI-coördinator Peter Van den Abeele.

"Ook voor de UCI is het de eerste keer dat technologische fraude wordt vastgesteld en ook voor ons is dat een domper. De meeste mensen zijn verbouwereerd. We zijn er niet goed van. Er is ook een positieve kant aan dit verhaal: onze technologie werkt goed. Het was vrij snel duidelijk dat er iets aan de hand was en dat is geruststellend."

De fiets van Van den Driessche zou na één ronde op het WK gecontroleerd zijn in de materiaalpost. Daarbij zouden er elektrische kabels tevoorschijn zijn gekomen uit de buis van het zadel. Het motortje zou zijn aangetroffen op de plek waar de trapas vast zat.

Vader

De vader van Van den Driessche ontkende dat zijn dochter ook daadwerkelijk met de fiets met ingebouwde motor heeft gereden. De jonge renster stapte dan ook pas in de slotronde af, terwijl de verdachte fiets gedurende de race werd gecontroleerd.

"Het gaat niet om een fiets van Femke", reageerde vader Van den Driessche aan de Belgische krant De Standaard. "Iemand uit haar entourage, die soms met haar traint, heeft de fiets tot in de materiaalpost gebracht."

"Maar het was nooit de bedoeling dat zij daarop zou rijden. Die man heeft zich daar ondertussen al duizend keer voor geëxcuseerd. Femke heeft die fiets tijdens de wedstrijd ook absoluut niet gebruikt. Wij zijn fel onder de indruk van de gebeurtenissen. Femke is er helemaal ondersteboven van."

Bondscoach

De Belgische bondscoach Rudy De Bie was woedend nadat hij het nieuws hoorde. "Ik voel me echt rot. Dit is een schande. Ik had nooit gedacht dat zoiets ons zou kunnen overkomen", zei hij tegen Sporza.

De Bie stuurde Van den Driessche direct weg van het Belgische rennershotel. "Dat was sowieso de planning, maar het was beter voor haar om zo snel mogelijk uit ons zicht te verdwijnen."

"We dachten dat we een jong talent hadden, maar blijkbaar heeft ze alles en iedereen bedot. Mijn relatie met haar is sowieso vandaag beëindigd."

Vos

Marianne Vos reageerde tegen Sporza stomverbaasd op het nieuws dat er mechanische doping zou zijn gebruikt bij de WK.

"Ik snap er niets van dat zoiets kan voorkomen", aldus de zevenvoudig wereldkampioene, die na een kwakkeljaar niet fit genoeg was om dit weekend in actie te komen in Heusden-Zolder.

"Ik heb nooit gedacht dat het rondom mij zou gebeuren en ik heb het nooit gezien. Het lijkt me gewoon niet aan de orde. Je moet je afvragen of het de keuze van de renster was. Er moet iemand anders mee te maken hebben, iemand van haar entourage."

"Dit is wel een knauw voor de sport", zei Vos. "Hopelijk is het een alleenstaand geval. Ik vind het heel erg."

Maud Kaptheijns

De wedstrijd bij de beloften werd gewonnen door de Britse Evie Richards, voor de Tsjechische Nikola Noskova en de Nederlandse Maud Kaptheijns. Hun fietsen zijn volgens de UCI wel in orde.

De UCI zet op de WK in Heusden-Zolder nieuwe technologie in die moet helpen zoeken naar mechanische doping.

Tip de redactie