Veldrijden

De Jong geloofde na slechte start niet meer in wereldtitel

Thalita de Jong had na een slechte start de hoop op goud eigenlijk al opgegeven, maar toch kroonde de Nederlandse zich zaterdag in het Belgische Heusden-Zolder tot wereldkampioene veldrijden.

"Ik miste mijn start finaal", aldus de 22-jarige De Jong na de race tegen Sporza. "Ik mocht op de tweede rij starten, maar kon niet volgen. Ik heb altijd een beetje schrik bij de start, ben een wegrenster. Ik draaide pas rond de twintigste plaats het veld in en daardoor werd het zoals wel vaker een inhaalrace."

"In de eerste ronde dacht ik nog: dit was het voor vandaag. Ik ga mijn uiterste beste doen voor een mooie klassering, maar aan de overwinning durfde ik niet meer te denken."

De Brabantse had op een gegeven moment een halve minuut achterstand op de koplopers, maar van de kant begreep ze dat ze de snelste rondjes reed en de kop van de wedstrijd naderde. In de laatste van zeven rondes sloot ze toch aan bij de eerste vier rijdsters.

"En tot mijn verbazing kon ik overnemen op het zwaarste stuk. Ik zag dat Sanne Cant stuk zat, ik ging uit het zadel en ze was er af. Vervolgens ben ik doorgegaan tot op de streep. Mentaal moet je daar heel sterk voor zijn. Ik twijfelde niet, nam over en sloeg een gat en win eigenlijk met overmacht."

Vos

De Jong kwam na ruim 41 minuten solo over de streep, veertien seconden voor de Française Caroline Mani en 24 tellen voor Cant, de grote favoriete uit België.

"Sanne had grote druk op zich als topfavoriete en zeker voor het thuispubliek is dat heel moeilijk om waar te maken", analyseerde de winnares

De Jong volgt door haar zege ploeggenote Marianne Vos op als laatste Nederlandse wereldkampioene veldrijden. De Brabantse, die zeven keer WK-goud in het veld pakte, kende in 2015 een kwakkeljaar en was nog niet fit genoeg om zaterdag aan de start te staan in Heusden-Zolder.

"Het is geweldig om in de voetsporen te treden van Marianne", aldus De Jong. "Zij is een groot voorbeeld voor mij, op de weg en in het veld. Drie weken geleden won ik al de Nederlandse titel en nu de wereldtitel. Geweldig."

Regenboogtrui

De regenboogtrui hangt voorlopig in de kast, kondigde De Jong aan. Na wat rust begint haar wegseizoen in februari met de Omloop Het Nieuwsblad. Vermoedelijk niet eerder dan oktober komt het tricot weer tevoorschijn voor de eerste veldritten.

"Je kunt het niet allebei 100 procent doen. Je moet keuzes maken, maar ik ga me meer toeleggen op het crossen. Ik ben blij dat ik dit seizoen heel veel grote stappen hebt gemaakt. En met deze trui om de schouders kan ik nog heel veel mooie dingen laten zien. Er zit nog meer in.’’

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie