Thalita de Jong kroont zich tot wereldkampioene veldrijden

Thalita de Jong heeft zaterdag de wereldtitel veroverd bij het WK veldrijden in het Belgische Heusden-Zolder. Eerder op de dag werd Jens Dekker al wereldkampioen bij de junioren.

De 22-jarige De Jong nam in de laatste van zeven ronden afstand van haar medevluchters en kwam solo over de streep.

Achter de Brabantse werd Caroline Mani uit Frankrijk op veertien seconden tweede. De Belgische topfavoriete Sanne Cant moest voor eigen publiek genoegen nemen met het brons.

Sophie de Boer belandde net niet op het podium en werd vierde. Sabrina Stultiens kwam als zesde over de finish, terwijl Sanne van Paassen haar laatste WK beëindigde op de tiende plek.

De Jong moest na een matige start in de achtervolging. Haar achterstand was bijna een halve minuut. Bij het ingaan van de slotronde op het loodzware WK-parcours kon ze aansluiten bij de concurrentie en uiteindelijk het verschil maken.

De van origine wegrenster begon als outsider aan het WK en kon alleen hopen op een medaille. Eerder deze maand werd ze ook al verrassend Nederlands kampioene. De Jong rijdt pas voor het tweede seizoen mee bij de veldrijdsters en de discipline is voor haar nog altijd bijzaak.

Vos

De Jong is de derde Nederlandse met een wereldtitel in het veldrijden, na Marianne Vos (2006, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 en 2014) en Daphny van den Brand (2003).

Vorig jaar ging de titel in het Tsjechische Tabor naar de Française Pauline Ferrand-Prevot, die dit seizoen door een gebroken knieschijf niet mee kon doen. Ook de al een jaar kwakkelende Vos was niet fit genoeg om aan de start te staan in België.

Dekker

Dekker bezorgde Nederland de eerste gouden medaille in Heusden-Zolder. De 17-jarige Drent won de titelstrijd bij de junioren.

Dekker reed aan het einde van de eerste ronde al weg bij zijn concurrenten en behield zijn voorsprong tot aan de finish. De Fransen Mickael Crispin en Thomas Bonnet behaalden respectievelijk zilver en brons.

Dekker, het neefje van voormalig profrenner Erik Dekker, treedt met zijn titel in de voetsporen van enkele grote namen uit het veldrijden.

Lars Boom was wereldkampioen bij de junioren in 2003 en Mathieu van der Poel, die zondag voor zijn tweede regenboogtrui gaat bij de elite, veroverde de juniorentitel in 2012 en 2013.

Regen

De regen in het noorden van België had het parcours in Heusden-Zolder zwaarder gemaakt dan het de laatste dagen in de trainingen was.

"Het parcours leek voor geen meter op de ronde die we deze week getraind hadden, maar dat ligt me juist alleen maar beter", aldus Dekker.

"In een seizoen waarin ik veel gewonnen heb, is het de kers op de taart dat ik nu ook deze hoofdprijs heb veroverd. Mijn winter is daarmee volledig geslaagd, al hoop ik ook de komende weken nog te winnen."

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie