Sportkoepel NOC*NSF vindt het jammer dat wielerbond KNWU nu al in zee is gegaan met Unibet, een concurrent van De Lotto en De Staatsloterij.

"De wielerbond loopt vooruit op de zaken. Wij waren er ook niet van op de hoogte en zijn best wel verbaasd'', zegt een woordvoerder van NOC*NSF woensdag.

De Lotto draagt jaarlijks een groot deel van de winst af aan sportkoepel NOC*NSF, dat het geld verdeelt over de aangesloten sportbonden. Die afdracht is wettelijk verplicht, maar het bedrag wordt wel jaarlijks minder. Een fusie tussen De Lotto en De Staatsloterij moet de inkomsten voor de sport doen toenemen.

"De bonden moeten nog een gezamenlijke regeling treffen als die fusie een feit is. Wij hebben liever dat daar eerst duidelijkheid over is, alvorens met andere online-gokbedrijven afspraken te maken'', zegt de woordvoerder.

De Lotto reageerde boos op de sponsordeal van de KNWU met Unibet. Die ondermijnt volgens de kansspelorganisatie het solidariteitsprincipe in de sport.

Politiek

NOC*NSF is op zich niet tegen het vrijgeven van de gokmarkt. "Daar kan ook de sport van profiteren. Als de overheid straks geld verdient aan het online gokken op sportwedstrijden, dan mogen de bonden een beroep doen op die inkomsten'', stelt de woordvoerder.

De KNWU presenteerde woensdag Unibet als hoofdsponsor vanaf 2017. De deal ter waarde van 7 miljoen euro is afhankelijk van een besluit van de Tweede Kamer over het gokken op internet.

De voorwaarde van Unibet is dat de politiek kiest voor een 'laag' belastingtarief van 20 procent. De coalitiepartijen VVD en PvdA spraken echter begin deze maand af dat het tarief op 29 procent komt te liggen.

Voorzitter Marcel Wintels van de KNWU ziet een unieke kans voor de sport. "De sport is naarstig op zoek naar nieuwe toekomstbestendige financieringsmodellen waaraan gereputeerde online-kansspelaanbieders onlosmakelijk verbonden zijn. In onze buurlanden is dat al het geval'', zei hij.