De keuze van wielerbond KNWU om in zee te gaan met gokbedrijf Unibet als nieuwe hoofdsponsor, heeft tot een boze reactie geleid van De Lotto.

Volgens De Lotto laat de Nederlandse bond zich ''gebruiken in een politieke lobby'' en ondermijnt de KNWU ''het solidariteitsprincipe'' in de sport.

De wielerbond presenteerde woensdag Unibet als nieuwe hoofdsponsor voor de komende vier jaar, mits de politiek in de nieuwe wet voor online gokken een 'laag' belastingtarief van 20 procent invoert.

Als het hoge tarief van 29 procent wordt gebruikt, is de investeringsruimte van Unibet voor sponsoring te klein en gaat de deal niet door. Beide partijen zetten daarmee de politiek onder druk.

KNWU-voorzitter Marcel Wintels zei woensdag bij de presentatie in het Haagse perscentrum Nieuwspoort te hopen dat de Kamer en het kabinet ''de belangen van de Nederlandse sport ten volste in hun afwegingen'' meenemen bij de behandeling van het wetsvoorstel.

De Lotto draagt jaarlijks een groot deel van de winst af aan sportkoepel NOC*NSF, dat het geld verdeelt over de aangesloten sportbonden.

Opvallend genoeg is De Lotto bovendien als sponsor al jarenlang actief in de wielersport, bij de Nederlandse ploeg Lotto-Jumbo en de afgelopen jaren als shirtsponsor van de nationale selecties. De beoogde fusiepartner Staatsloterij is bovendien co-sponsor van de continentale wielerploeg Roompot.

Dringend beroep

Dat de KNWU nu uitgerekend een directe concurrent als hoofdsponsor presenteert, raakt volgens de Nederlandse loterij alle sportbonden in ons land.

''De Lotto doet een dringend beroep om de mogelijkheden voor het structureel genereren van inkomsten voor alle Nederlandse sportbonden niet op het spel te zetten door overeenkomsten aan te gaan met buitenlandse concurrenten die nog niet eens actief mogen zijn op de Nederlandse markt'', staat in een korte verklaring.

NOC*NSF wacht al geruime tijd op een fusie van De Lotto en de Staatsloterij, die de inkomsten uit het gokken moet doen toenemen. Een woordvoerder van NOC*NSF laat weten dat de sportkoepel ook verrast is door het nieuws van de KNWU. "De wielerbond loopt vooruit op de zaken. Wij waren er ook niet van op de hoogte en zijn best wel verbaasd."

Vier jaar

De KNWU bereikte overeenstemming met Unibet over een contract voor vier jaar met een waarde van 7 miljoen euro. De verbintenis gaat vanaf volgend jaar in.

De naam van het gokbedrijf zal tijdens Europese en Wereldkampioenschappen op de kleding van de nationale selecties te zien zijn.

Unibet is de opvolger van Rabobank, die na dit seizoen stopt als hoofdsponsor.