Bondscoach Johan Lammerts heeft Lars Boom opgenomen in zijn selectie voor het WK veldrijden, dat komende zondag wordt gehouden in het Belgische Heusden-Zolder.

De 30-jarige Boom, die in 2008 wereldkampioen werd bij het veldrijden, maakte eind vorig jaar zijn internationale rentree op de crossfiets, nadat hij zich na het WK van 2009 volledig op de weg had gericht.

De Brabander van Astana, die afgelopen week nog actief was in de Tour Down Under, kon nog niet imponeren bij het veldrijden, maar hij zit wel in de achtkoppige selectie van Lammerts.

"Ik heb Lars geselecteerd op basis van zijn verleden als veldrijder", aldus de bondscoach maandag in een persbericht van de KNWU.

"Hij is voormalig wereldkampioen bij de beloften en elite. Ondanks zijn mindere wedstrijden bij zijn terugkeer in december wil ik hem graag deze kans geven."

Titelverdediger en topfavoriet Mathieu van der Poel is de blikvanger van de Nederlandse ploeg. De 21-jarige Brabander, die het begin van het seizoen miste na een knie-operatie, toonde zondag nog maar eens zijn topvorm door de wereldbeker in Hoogerheide met overmacht te winnen.

Volledige WK-selectie Elite mannen: Thijs van Amerongen, Lars Boom, Stan Godrie, Lars van der Haar, Corné van Kessel, Mathieu van der Poel, David van der Poel, Niels Wubben.

Vrouwen

Bij de Elite vrouwen, die op zaterdagmiddag hun WK rijden, selecteerde Lammerts Sophie de Boer, Nederlandse kampioene Thalita de Jong, Sanne van Paassen en Sabrina Stultiens.

De 25-jarige De Boer boekte zondag de belangrijkste zege in haar loopbaan door te winnen in Hoogerheide.

Zevenvoudig wereldkampioene Marianne Vos ontbreekt al de hele winter, nadat ze vorig jaar amper in wedstrijden uitkwam en nog steeds herstellende is.

De Française Pauline Ferrand-Prévot won in 2015 goud bij het WK in het Tsjechische Tabor, maar ze brak in november haar been bij een val in de training en zal daardoor komend weekend haar titel niet kunnen verdedigen.

Van Paassen

Van Paassen zal in Heusden-Zolder haar laatste WK rijden. De 27-jarige Brabantse maakte maandag bekend dat ze na dit seizoen haar loopbaan zal beëindigen.

"Mijn lichaam geeft aan dat het genoeg is geweest en dat het tijd is voor nieuwe kansen en uitdagingen. Ik heb ontzettend genoten van de sport en ik heb me kunnen ontwikkelen als persoon. Dat is iets waar ik erg blij mee ben en dat ik niet had willen missen."

Van Paassen noemt haar eindzege in het klassement van de wereldbeker in het seizoen 2011-2012 het hoogtepunt van haar carrière. Ze pakte ook twee keer zilver bij het EK veldrijden en werd twee keer vierde op het WK.