Ramon Sinkeldam is weer thuis na de zware crash van zaterdag met zijn wielerploeg Giant-Alpecin. Sinkeldam was één van de zes renners die werd aangereden door een auto tijdens een trainingsrit.

"Ik heb misschien wel geluk dat ik niet alles bewust heb meegemaakt'', zei de Nederlandse renner 24 uur later tegen de NOS.

Sinkeldam heeft flink wat hechtingen in zijn knie en kin. Maandag moet blijken of hij wat gebroken heeft in zijn schouder of kaak. "Maar op zich gaat het wel goed, al heeft mijn hele lichaam een flinke klap gekregen.''

Van de nasleep van het ongeluk in Spanje weet hij niet veel meer, van de aanloop wel. "De groep raakte in paniek, er kwam een auto recht op ons af. Er was een hoop geschreeuw, daarna ben ik een hoop kwijt. Het ergste is dat je praat met mensen, begeleiders die erbij waren. Dat je hen zo emotioneel ziet."

"Misschien heb ik geluk dat ik niet alles bewust meegemaakt heb en die anderen niet heb zien liggen. Want als je het slagveld aanschouwt en je ziet zes mensen uit jouw ploeg, jouw familie, op de grond liggen en bijna niet bewegen, dan doet dat wat met je. Gelukkig zijn we allemaal buiten levensgevaar.''

Spekenbrink

Teammanager Iwan Spekenbrink stelt dat de betrokkenen misschien wel geluk hebben gehad. "Wat er gisteren gebeurde, was natuurlijk geen normale valpartij. Dat hoort niet te gebeuren. Maar aan de andere kant had het nog veel erger kunnen aflopen."

"De renners zaten in een afdaling en reden dus wat harder dan normaal. Toen er een auto op ze af kwam konden ze geen kant op. Normaal praten we in de ploeg alleen over topprestaties en de koers, maar nu zien we hoe kwetsbaar we zijn."

De crash heeft volgens Spekenbrink voor een flinke shock gezorgd. "Soms gebeuren er dingen die de zekerheid van jong en gezond zijn op het spel zetten. Het heeft veel impact op de ploeg. Het gaat wel een paar maanden duren voor we hier helemaal overheen zijn en iedereen gezond is."