Simon Gerrans heeft vrijdag zijn leiderstrui in de Tour Down Under verstevigd door de vierde etappe op zijn naam te schrijven.

De 35-jarige Australiër van Orica-GreenEdge rekende in de sprint van zo'n veertig renners af met de Brit Ben Swift (Team Sky) en de Italiaan Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo). 

Lars Boom was de beste Nederlander met een zeventiende plaats. Donderdag triomfeerde Gerrans ook al in de derde rit. Dat betekende zijn eerste zege sinds september 2014.

De vierde etappe, die 138 kilometer telde en finishte in Victor Harbor, stond in het teken van een lange vlucht van David Tanner (IAM Cycling), Pat Shaw (UniSA-Australia) en Alexis Gougeard (AG2R) nadat in de beginfase Lieuwe Westra even deel uitmaakte van een kopgroep.

Met nog 25 kilometer voor de boeg werden de vluchters tot de orde geroepen, waarna het peloton in de heuvelachtige finale werd uitgedund door het tempo van Orica-GreenEdge. In de technische slotfase bleek Gerrans, perfect gelanceerd door Daryl Impey, de sterkste.

Klassement

De Tour Down Under, de eerste World Tour-wedstrijd van dit seizoen, duurt tot en met zondag. 

Gerrans heeft in het klassement een voorsprong van veertien seconden op zijn landgenoot Jay McCarthy. Rohan Dennis, eveneens afkomstig uit Australië, volgt op 26 seconden.

De klassementsleider beseft dat hij de grote favoriet is voor de eindzege. "Maar we zijn er nog lang niet. De etappe van zaterdag is verraderlijk, ik zal attent moeten koersen."