Wielrennen

Dubbelslag McCarthy in Tour Down Under na hectische finale

Jay McCarthy heeft woensdag in de tweede etappe van Tour Down Under zijn eerste profzege geboekt. De sprint in Stirling werd ontregeld door een valpartij op vijfhonderd meter van de streep.

McCarthy hield na 132 kilometer tussen Unley en Stirling een banddikte over op Diego Ulissi.

De 23-jarige renner van Tinkoff-Saxo nam ook de leiding over in het algemeen klassement van Caleb Ewan. Hij heeft een voorsprong van vier seconden op Ulissi.

"Ik ben nog niet klaar deze week", zei McCarthy na de finish. "Ik hoopte voor de ronde dat ik in de top vijf van het klassement kon eindigen. Misschien kan ik nu zelfs voor het podium gaan."

Ligthart

Pim Ligthart lanceerde samen met Peter Kennaugh een ultieme aanval in de laatste kilometer, maar dat leverde geen succes op. Een valpartij met nog vijfhonderd meter te gaan maakte vervolgens een groot deel van het peloton, onder wie Simon Gerrans, direct kansloos voor de zege.

McCarthy, Ulissi en Rohan Dennis konden door en de jonge Australiër sloeg een dubbelslag met de beste sprint op de oplopende laatste meters. Floris Gerts van BMC was de beste Nederlander in de daguitslag op de achttiende plaats.

Sprinter Wouter Wippert, dinsdag nog derde in de eerste etappe, was al eerder gelost in de Australische hitte en kwam binnen op bijna acht minuten.

Adam Hansen (Lotto-Soudal) kreeg de prijs voor strijdlustigste renner van de dag. De Australiër begon na een kleine 30 kilometer aan een solo, die op minder dan 20 kilometer van de meet strandde. Vanaf dat moment verhoogden de ploegen het tempo om hun sprinters in stelling te brengen. Tot een zuivere massaspurt kwam het niet vanwege de crash in de absolute finale.

Lees meer over:
Tip de redactie