Wouter Wippert is dinsdag als derde geëindigd in de openingsetappe van de Tour Down Under, de eerste World Tour-koers van dit seizoen.

De 25-jarige Nederlander, die deze winter het bescheiden Drapac Cycling verruilde voor World Tour-ploeg Cannondale, hoefde alleen aan de Australische ritwinnaar Caleb Ewan en diens landgenoot Mark Renshaw voorrang te verlenen.

"Een derde plaats is zeker niet slecht om mee te beginnen, zeker niet na de chaotische laatste drie kilometer", meldt Wippert op Twitter.

Zondag triomfeerde Ewan al in het criterium dat altijd wordt verreden aan de vooravond van de Tour Down Under.

De eerste rit voerde het peloton van Prospect naar Lyndoch en telde 130 kilometer. Al na twee kilometer vormden Martijn Keizer (Lotto-Jumbo), Sean Lake (UniSA-Australia) en Alexis Gougeard (AG2R-La Mondiale) een kopgroep.

Het peloton liet de vluchters afstand nemen, maar zorgde er wel voor dat het verschil binnen de perken bleef. Uiteindelijk was het Lake die het langst stand hield; de Australiër werd pas bij het ingaan van de laatste zes kilometer ingerekend, vooral door het werk van Team Sky.

Eerste leider

Ben Swift, de sprinter van Team Sky, kon het werk van zijn teamgenoten niet afmaken en finishte als zevende, ruim achter Ewan. De 21-jarige Australiër, die afgelopen seizoen doorbrak met onder meer ritwinst in de Ronde van Spanje, was verreweg de snelste.

Vanzelfsprekend is Ewan ook de eerste leider in het klassement. De Tour Down Under duurt tot en met zondag.